Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Zomrel kráľ popu: Jacksonovi zlyhalo srdce!

Michael Jackson Zobraziť galériu (7)
Michael Jackson

LOS ANGELES - Slávneho speváka vo štvrtok previezli do nemocnice so správou o zástave srdca. Z nej sa už však Michael Jackson (†50) nevráti.

Kapitán losangeleského hasičského zboru Steve Ruda potvrdil, že na tiesňovú linku volali z domu speváka o 12:26 miestneho času. Keď záchranári dorazili na miesto, Jackson údajne nedýchal a museli ho oživovať.

Podľa posledných správ však Jackson svoj boj o život nezvládol. Záchranári ho previezli do nemocnice vzdialenej len dve minúty cesty, kde ďalej pokračovali v resuscitácii, no bez úspechu.

Po prevezení bezvládneho tela Jacksonov otec informoval novinárov: „Jeho matka je na ceste do nemocnice, aby sa na neho pozrela.“ Hoci všetkých Michaelov stav poriadne vyľakal, nikto vtedy ešte netušil, aký osud speváka postihol.

Dôvodom smrti je podľa spravodajskej televízie CNN zástava srdca. Zatiaľ nie je jasné, či speváka už na problémy so srdcom liečili, dodáva CNN.

Pred nemocnicou v kalifornskej metropole sa ihneď po prvých správach začali zhromažďovať stovky jeho fanúšikov, ktorí čakali na potvrdenie či vyvrátenie smutnej správy. Jacksonovi príbuzní sa taktiež nachádzajú v nemocnici, no zatiaľ nie sú v stave, aby mohli s akýmikoľvek prejavmi predstúpiť pred verejnosť.

Michael Jackson, celým menom Michael Joseph Jackson, sa narodil 29. augusta 1958 v meste Gary v americkom štáte Indiana. Michael bol siedmym z deviatich detí Josepha a Katherine Jacksonovcov.

Kariéru začal v skupine Jackson 5, v ktorej vystupoval spolu s bratmi Jackiem, Titom, Jermainom a Marlonom. Ako 14-ročný mal na konte debutový singel s názvom Ben, ktorý sa umiestnil na prvej priečke americkej hitparády. Sólovú kariéru začal albumom Off The Wall v roku 1979. Bol prvým albumom, z ktorého vzišli štyri single umiestnené v americkej Top 10. Dva z nich Don't Stop 'Til You Get Enough a Rock With You dostali zlaté platne. Neskôr album získal v USA celkom sedem platinových platní.

Pravdepodobne najúspešnejším obdobím Jacksonovej kariéry boli osemdesiate roky. Hneď v januári 1980 získal tri ocenenia American Music Awards - najlepší album v štýle soul/R'n'B, najlepší spevák v rovnakej kategórii a najlepší singel. V septembri 1988 si prevzal MTV Vanguard Award a nasledujúci rok v januári dostal na American Music Awards cenu za prínos hudobnému priemyslu. Album Thriller, ktorý vyšiel v decembri 1982, obsahoval sedem hitov z top desiatky, medzi nimi aj tri jednotky: Billie Jean, Beat It a Thriller. Posledná menovaná skladba neskôr získala platinu a v roku 1999 MTV vyhlásila videoklip k nej za najlepšie hudobné video, aké kedy vzniklo. Thriller strávil 37 týždňov na prvom mieste v hitparáde albumov časopisu Billboard a celých 80 týždňov zotrval v prvej dvestovke. Za predajnosť získal 26-krát platinu - prvú už mesiac po vydaní. Na konci 80. rokov Jackson napísal spolu s Lionelom Richiem nezabudnuteľnú pieseň We Are The World. Z nasledujúceho albumu Bad (1987) vzišlo sedem hitových singlov a osem týždňov kraľoval hitparáde albumov.

Tretí superhitový album Dangerous vyšiel v roku 1991. Najväčšie hity z neho boli In The Closet, Will You Be There?, Remember The Time a platinový Black or White. Fanúšikovia v USA si kúpili viac ako sedem miliónov kópií a získal sedem platinových platní. V 90. rokoch Jackson dostal štyri ceny American Music Awards a jednu Grammy. Vo februári 1993 si na 35. odovzdávaní Grammy v Los Angeles prevzal Living Legend Award. O dva roky neskôr vydal kompiláciu dvoch CD HIStory: Past, Present & Future Book 1. Pieseň Scream, dueto so sestrou Janet, bola platinová a získala tri ocenenia na MTV Video Music Awards. Z albumu pochádza aj hit You Are Not Alone. V máji 1997 Michaela ako súčasť Jackson 5 uviedli do Rock'n'Rollovej Siene Slávy. V tom čase vyšiel aj jeho výberový album Blood on the Dance Floor: HIStory in the Mix, ktorý okrem remixov starších skladieb, obsahoval aj päť noviniek.

Nové tisícročie začal kráľ popu s ocenením Najpredávanejší spevák milénia na špeciálnom udeľovaní cien World Music Awards. V roku 2001 ho uviedli do Rock'n'Rollovej siene slávy ako sólového speváka. V októbri toho istého roku vydal po šiestich rokoch ďalší štúdiový album Invincible. Napriek tomu, že sa stal jednotkou hneď v prvý týždeň vydania, nedosiahol úspech predchádzajúcich albumov. Na American Music Awards 2002 Jackson dostal ocenenie ako najlepší umelec storočia. V tom istom roku ho uviedli aj do Siene slávy autorov piesní. V rokoch 2003 a 2004 vydal ešte dva výberové albumy: Number Ones, ktorý vyšiel na CD aj DVD a Michael Jackson: The Ultimate Collection.

Hudobné úspechy sú však úplným protipólom Jacksonovho osobného života. V roku 1994 sa oženil s dcérou Elvisa Presleyho Lisou Marie Presley, ale po dvoch rokoch sa ich manželstvo skončilo. O dva roky neskôr sa oženil po druhý raz, cieľom ale malo byť "len splodenie detí". Debbie Rowe porodila syna menom Prince Michael a dcéru Paris Katherine. Po troch rokoch sa manželia rozviedli. V roku 2002 sa Jacksonovi narodilo tretie dieťa Prince Michael II. Podľa zverejnených informácií chlapca vynosila náhradná matka.

Vo februári 2003 Jackson poskytol rozhovor novinárovi Martinovi Bashirovi. Z materiálu vznikol dokument Living with Michael Jackson. Jeho odvysielanie v USA spustilo lavínu vyšetrovaní a obvinení z pedofílie. V roku 2005 preto celý svet sledoval súdny proces, v ktorom Kráľ popu čelil desaťbodovej obžalobe zo sexuálneho zneužívania maloletých. Po viac ako štyroch mesiacoch od začiatku výberu poroty, si však 13. júna 2005 vypočul oslobodzujúci verdikt vo všetkých bodoch obžaloby. Po tomto úspechu sa údajne "po uši zadlžený" Jackson presťahoval do Bahrajnu, kde začal pracovať na nových hudobných nahrávkach.

Od februára 2006 začal Jackson vydávať kolekciu Visionary - The Video Singles, ktorú tvorí 20 jeho najúspešnejších singlov s videoklipmi na DualDiskoch. Vychádzali po jednom - týždeň po týždni. V novembri 2006 mu na slávnostnom ceremoniáli World Music Awards udelili Diamond Award za predaj vyše 100 miliónov albumov. V roku 2008 vyšiel pri príležitosti 25. výročia vydania Thrilleru dvojdiskový album Thriller 25. Kompilácia obsahuje deväť piesní z pôvodného albumu, remixy a novú pieseň s názvom For All Time. Vydavateľstvo Sony BMG okrem toho pripravilo k jeho 50. narodeninám (22. augusta 2008) vydanie špeciálnej dvojdiskovej kompilácie s názvom King of Pop.

Od 13. júla 2009 sa mal Jackson predstaviť na sérii 50 vystúpení v londýnskej O2 arene. Turné s názvom This Is It malo trvať až do 6. marca 2010. Vstupenky na tieto predstavenia sa podľa organizátorov vypredali za päť hodín. Londýnske koncerty mali byť jeho posledné vo Veľkej Británii. Definitívne posledné turné ale absolvoval pred dvanástimi rokmi. V roku 2006 krátko vystúpil na udeľovaní World Music Awards.

Michaela Jacksona priviezli do Los Angelskej nemocnice

Zomrel kráľ popu: Jacksonovi
Zobraziť galériu (7)




Michaelove živé vystúpenia zostanú v pamäti fanúšikov navždy






 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu