Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

V Čechách zabíjal meningokok, zomrel dvojročný chlapček

ÚSTÍ NAD LABEM - V Masarykovej nemocnici zomrel v noci na dnes na meningokokovú nákazu chlapec († 2). Dieťa z Ústí nad Labem previezla záchranná služba do nemocnice okolo polnoci vo veľmi zlom stave. Po zhruba troch hodinách nákaze podľahol.

Hovorca Krajskej zdravotnej Jiří Vondra povedal, že chlapec bol už vo veľmi vážnom stave po príjazde záchrannej služby. Pri transporte ho lekári museli oživovať. „Jeho stav bol nezlučiteľný so životom, choroba postúpila do štádia, kedy sa už nedá nič robiť,“ uviedol Vondra. Podľa neho sa meningokokové ochorenie v kraji vyskytuje, ale takto vážny prípad v piatich nemocniciach kraja v poslednom čase nezaznamenali.

Vlani v celej Českej republike zaznamenali 87 prípadov meningokokového ochorenia. Šesť z nich sa skončilo smrťou pacientov. Každoročne v ČR hlásia okolo sto prípadov invazívneho meningokokového ochorenia. „Priebeh choroby je veľmi rýchly. V lepšom prípade to môže byť niekoľko dní, v horšom len niekoľko hodín,“ upozornil Vondra. Ohrozenými sú najmä dojčatá, deti a mladí ľudia. I napriek dôkladnej lekárskej starostlivosti sa končí približne desatina prípadov úmrtím pacienta. Dôležité je preto podľa odborníkov vyhľadať lekára včas.

Choroba sa šíri výhradne vzdušnou cestou pri úzkom kontakte osôb, napríklad kašľaním alebo bozkávaním sa. Nosičom meningokokov môže byť ktokoľvek. Meningitída sa zle rozoznáva od bežných vírusových ochorení, napríklad od chrípky. Ochorenie je invázne, čo znamená, že infekcia sa šíri veľmi rýchlo krvou do všetkých tkanív organizmu, baktérie sa veľmi rýchlo množia, produkujú jedy, a spôsobujú tak závažné poškodenie orgánov. Medzi typické príznaky patrí horúčka, nevoľnosť, prudké bolesti hlavy, svetloplachosť a tuhnutie šije. Očkovať sa môžu deti od dvoch mesiacov, adolescenti i dospelí. Vakcína zaručí desaťročnú ochranu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu