Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vládne sily v Afganistane stratili kontrolu nad oblasťou Nawa

(Zdroj: SITA)

KÁBUL - Afganské bezpečnostné sily sa v piatok ráno stiahli z východnej oblasti Nawa po niekoľkých dňoch bojov proti hnutiu Taliban, a tak dovolili povstalcom presunúť sa do oblasti a obsadiť ju. Informovali o tom úradné zdroje.

Hovorca hnutia Taliban Zabihulláh Mudžáhid vyhlásil, že vládni vojaci sa pod tlakom stiahli z oblasti Nawa v provincii Ghazní. Stalo sa to po viac ako dvoch týždňoch útokov.

Afganský minister vnútra Zemaraj Bašáry potvrdil, že polícia sa stiahla z odľahlej oblasti neďaleko hraníc s Pakistanom, ale neposkytol žiadne ďalšie detaily. Muhammad Kázim Allah Jar, zástupca guvernéra provincie, uviedol, že nie je jasné, prečo sa bezpečnostné sily stiahli. "Momentálne oblasť nie je pod kontrolou," povedal a dodal, že existujú plány na znovuobsadenie oblasti. Mudžáhid uviedol, že bezpečnostné sily odišli v piatok ráno po dňoch ťažkých bojov a povstalci zapálili administratívnu budovu a vyhodili do vzduchu ďalšie domy. "Oblasť je pod kontrolou mudžáhidov (svätých bojovníkov)," vyhlásil.

Polícia sa vo štvrtok stiahla zo stanovíšť v provincii Helmand po dvoch týždňoch bojov proti militantom. Taliban vyhlásil, že prevzal kontrolu aj nad oblasťou Nad Alí. Hnutie, ktoré bolo v Afganistane pri moci v rokoch 1996 až 2001 a v súčasnosti vedie krvavé povstanie, sa tento týždeň stiahlo z ďalšieho centra oblasti Ghazní Adžristanu, ktorý obsadilo pred tromi týždňami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu