Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vojnového hrdinu slovenského pôvodu oficiálne uznali za Američana

seržant Michael Strank z Námornej pechoty Zobraziť galériu (2)
seržant Michael Strank z Námornej pechoty

BRATISLAVA - Hrdina z druhej svetovej vojny slovenského pôvodu Michael Strank získal v utorok v Spojených štátoch posmrtne oficiálny certifikát o americkom občianstve.

Informovalo o tom veľvyslanectvo USA v Bratislave. Strank sa stal známym vďaka slávnej fotografii amerických vojakov, ktorí vztyčovali vlajku Spojených štátov pri kľúčovej bitke o japonský ostrov Iwodžima. Strank, ktorý emigroval do USA v roku 1922, získal občianstvo už v roku 1935, keď bol za amerického občana uznaný jeho otec.

Oficiálny doklad o občianstve však nedostal, keďže tamojšie úrady sa mylne domnievali, že sa narodil už v Amerike a nie na Slovensku. "Veľmi ma teší, že (...) Strank konečne získal oficiálne uznanie ako americký občan. Bol naozaj vlasteneckým a odvážnym slovensko-americkým hrdinom, ktorý bol ochotný obetovať svoj život pri službe svojej vlasti," citoval tlačový atašé americkej ambasády veľvyslanca na Slovensku Vincenta Obsitnika.

Fotografia, na ktorej je zachytený aj Strank, pripomína jednu z najkrvavejších bitiek druhej svetovej vojny na malom japonskom sopečnom ostrove. Boje trvali 36 dní a prišlo v nich o život 7000 amerických a 20.000 japonských vojakov. Vztyčovanie americkej vlajky zachytil fotograf Joe Rosenthal vo februári 1945, vojak slovenského pôvodu zahynul pri bojoch o dva týždne neskôr.

Rozenthalova fotografia sa stala v roku 1954 modelom pre pamätník pri Arlingtonskom cintoríne v štáte Virginia. Certifikát o Strankovom občianske si na tomto pietnom mieste neďaleko Washingtonu prevzala v utorok jeho mladšia sestra, informovala americká ambasáda.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu