Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Poplach pre ďalšiu nákazu v Číne: Prepukla v továrni na vakcíny, tisíce ľudí sú infikované

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

PEKING - Po vypuknutí zoonózy v čínskej továrni na vakcíny malo doteraz 3 000 ľudí pozitívny test na infekčnú chorobu brucelózu. Dôvod hromadnej infekcie: únik v továrni, ktorý bol pravdepodobne spôsobený expirovaným dezinfekčným prostriedkom.

Čína sa po vypuknutí pandémie koronavírusu stále nenachádza pokoj. Po koronavíruse, bubenickom more ju zasiahla ďalšia nákaza. Tisíce ľudí vraj už ochoreli na infekčnú chorobu brucelózu. K prepuknutiu hromadnej zoonózy došlo údajne v továrni v Lanzhou. O vypuknutí choroby informoval o tom britský The Sun.

Nová vlna infekcií v Číne? 3 245 ľudí malo pozitívny test na brucelózu

Ako oznámila Národná komisia pre zdravie v Lanzhou - hlavnom meste severozápadnej čínskej provincie Kanzu, 3,245 ľudí už malo pozitívny test na brucelózu. Podľa nemeckého Inštitútu Roberta Kocha (RKI) pri brucelóze ide o istú zoonózu, ktorá sa kvôli infekcii baktériami sa stala brucelózou. Medzi hlavné príznaky choroby patrí horúčka, strata chuti do jedla, potenie, bolesti hlavy, únava, bolesti chrbta a kĺbov.

Hromadná nákaza v továrni na vakcíny!

Dôvodom hromadnej infekcie bol podľa úradov únik v továrni na vakcíny, z ktorej unikli kontaminované plyny. Hovorí sa, že na infekčnú chorobu už bolo testovaných asi 22 000 ľudí. Podľa prvotného výskumu sa predpokladá, že za únikom môže byť „použitie dezinfekčného prostriedku s vypršanou platnosťou od konca júla do polovice augusta minulého roka“.

Takto sa zvyčajne prenáša brucelóza

Brucelóza je vysoko nákazlivá zoonóza, ochorenie, ktoré sa môže prenášať zo zvierat na človeka. Väčšina ľudí sa nakazí, keď pije nepasterizované mlieko alebo konzumuje syr so surového mlieka. Pasterizácia je proces, ktorý zabíja škodlivé baktérie zahrievaním mlieka na konkrétnu teplotu po stanovenú dobu. Ak sa tak nestane, baktérie zostanú v potravine.

Poskytujú chorým liečbu zadarmo

Podľa správy provinčného centra pre kontrolu a prevenciu chorôb Ganzu zverejnenej koncom decembra boli predtým infikovaní pracovníci Veterinárneho výskumného ústavu v Lanzhou - ktorý sa nachádza v blízkosti továrne, kde k úniku došlo. V reakcii na prepuknutie choroby ponúklo najmenej jedenásť štátnych nemocníc „bezplatné vyšetrenia a ošetrenie“, informuje Sky News.

Ďalší epidemiologický poplach v Číne

Vypuknutie brucelózy malo pre továreň na vakcíny ďalekosiahle následky. Tvrdí sa, že továrenská licencia na výrobu vakcíny proti brucelóze bola zrušená. S opätovným prepuknutím infekčnej choroby je pravdepodobné, že Čína bude na celom svete naďalej kritizovaná. Len pred pár dňami čínska virologička verejne tvrdila, že koronavírus bol vyrobený v laboratóriu a zámerne uvoľnený. Či už teória Covid-19 od Dr. Li Meng-Yan skutočne zodpovedá pravde, zostáva nejasné.

Viac o téme: LaboratóriumNákazaČínaZoonózaBrucelózaDezinfekčný prostriedok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu