Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Maďarský minister sa obul do Husajna: Za svoje slová by nemal vykonávať žiadnu funkciu v OSN

Péter Szijjártó
Péter Szijjártó (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Husajn preukázal svojím vyhlásením, v ktorom kritizoval "populistických" politikov, že nie je vhodnou osobou pre vykonávanie akejkoľvek funkcie v OSN. Maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó to uviedol dnes vo vyhlásení zverejnenom agentúrou MTI.

V súvislosti s kritikou, ktorá bola adresovaná i maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi, označil Szijjártó za neprijateľné a poburujúce, že byrokrat OSN pripodobnil konanie demokraticky zvoleného európskeho politika ideológii extrémistickej organizácie Daeš.

"Zajd Husajn sa týmto vyhlásením stal nevhodným zastávať akúkoľvek pozíciu v OSN. Svojou doterajšou činnosťou a týmto, ale aj ďalšími podobnými vyhláseniami, úplne zruinoval dôveryhodnosť a reputáciu pozície vysokého komisára pre ľudské práva," napísal Szijjártó.

Husajn označil v pondelok v prejave v Haagu slovenského premiéra Roberta Fica, českého prezidenta Miloša Zemana, maďarského premiéra Orbána a ďalších známych politikov za populistov, demagógov a fantastov, ktorí šíria náboženské a rasové predsudky a usilujú sa oživovať minulosť.

Spoločne s holandským politikom Geertom Wildersom a republikánskym kandidátom na prezidenta USA Donaldom Trumpom majú podľa komisára spoločné rysy aj s Daeš, napísal denník Independent.

Zajdovu kritiku odmietla ústami Zaorálka a Ovčáčka i Česká republika

Za neprimeranú označil dnes kritiku vysokého komisára OSN pre ľudské práva Zajda Husajna z Jordánska na adresu prezidenta ČR Miloša Zemana šéf českej diplomacie Lubomír Zaorálek. "Od vysokého komisára očakávam, že bude hľadať podporu pre ľudské práva v medzinárodnom spoločenstve. K tomu iste patria verejné vyjadrenia i primeraná kritika. Nemyslím si však, že by mal porovnávať demokraticky zvolených predstaviteľov štátu s extrémistami a teroristami. To veci ľudských práv príliš nepomôže," cituje Zaorálkove slová internetový server Novinky.cz.

Jiří Ovčáček, hovorca českého prezidenta, predtým tlmočil názor samotnej hlavy štátu Miloša Zemana, v zmysle ktorého Husajnove slová považuje za neprístojné a nepríslušné. Hovorca súčasne potvrdil, že Zeman mieni brániť ČR pred nebezpečenstvom terorizmu, s ktorým je spojená migrácia. Ovčáček tiež vyjadril údiv nad tým, že Husajn svojimi výrokmi zasiahol aj do prebiehajúcej kampane pred prezidentskými voľbami v USA. Komisár, ako zdôraznil, nemá právo zasahovať do vnútorných záležitostí suverénnych krajín a zaslúži si iba odsúdenie.

Viac o téme: OSNPéter SzijjártóZajd Husajn
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu