Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

FOTO Svet ohrozuje nebezpečný vírus: Prvý prípad už aj v Európe, neexistuje účinný liek!

Vírus Zika prenášajú komáre Zobraziť galériu (7)
Vírus Zika prenášajú komáre

KODAŇ - Dánske úrady zaznamenali prvý prípad nákazy vírusom Zika, ktorý spôsobuje poškodenie mozgu u novorodencov. Úrady v druhom najväčšom meste krajiny Aarhus uviedli, že pozitívny test vykonali u obyvateľa Dánska, ktorý navštívil oblasť Strednej a Južnej Ameriky. Bližšie podrobnosti o prípade nezverejnili.

Nakazenie vírusom Zika, ktorý prenášajú komáre, sa u dospelých jedincov prejavuje zvýšenou teplotou alebo vyrážkami na koži. V súčasnosti sa šíri najmä v štátoch Latinskej Ameriky a Karibiku a zatiaľ naň neexistuje nijaký liek ani vakcína. 

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporučila tehotným ženám, aby prípadné plány na cestovanie do postihnutých oblastí konzultovali so svojimi lekármi. Brazílski vedci však upozornili na súvislosť medzi šírením vírusu Zika a vysokým počtom novorodencov s nezvyčajne malou hlavou, z čoho dedukovali, že tento vírus zrejme poškodzuje ľudský plod a spôsobuje mikrocefáliu. V Brazílii už identifikovali tisíce takýchto prípadov. 

Amerika žije v strachu: Objavili prvý prípad

Americký štát Virgínia potvrdil, že osoba, ktorá sa nedávno vrátila zo zahraničia, mala pozitívny test na prítomnosť vírusu Zika, ktorý u novorodencov spôsobuje poškodenie mozgu. Informovala o tom dnes agentúra Reuters. 

Predstaviteľka zdravotníctva štátu Virgínia Marissa Levinová povedala, že uvedená osoba sa vrátila z pobytu v nemenovanom štáte, kde sa vírus Zika prenášaný komármi v súčasnosti rýchlo šíri. Levinová tiež uviedla, že rozšírenie nákazy vo Virgínii nehrozí, pretože v tomto ročnom období sa tam komáre nevyskytujú. 

FOTO Svet ohrozuje nebezpečný
Zobraziť galériu (7)

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) vydalo v piatok v súvislosti s vírusom Zika varovanie pred cestami do lokalít, ako sú Barbados, Bolívia, Ekvádor, Guadeloupe, Guyana, Kapverdy, Samoa a Svätý Martin. Predchádzajúca výstraha obsahovala Brazíliu, Ekvádor, Francúzsku Guyanu, Guatemalu, Haiti, Honduras, Kolumbiu, Martinique, Mexiko, Panamu, Paraguaj, Portoriko, Surinam a Venezuelu. 

Nakazenie vírusom Zika sa u dospelých jedincov prejavuje zvýšenou teplotou alebo vyrážkami na koži. Brazílski vedci však upozornili na súvislosť medzi šírením vírusu Zika a vysokým počtom novorodencov s nezvyčajne malou hlavou, z čoho dedukovali, že tento vírus zrejme poškodzuje ľudský plod a spôsobuje mikrocefáliu. Proti tomuto infekčnému ochoreniu zatiaľ neexistuje nijaký liek ani vakcína. 

Vo Fínsku vlani zaznamenali nákazu vírusom Zika súvisiacu s Maldivami

Fínsky turista sa nakazil vírusom Zika vlani v lete počas návštevy ostrovnej republiky Maldivy v Indickom oceáne. Informovala o tom tlačová agentúra AP s odvolaním sa na dnešné oznámenie predstaviteľov zdravotníctva v Helsinkách.

Epidemiológ Jussi Sane vo fínskom Národnom ústave pre zdravie uviedol, že išlo o menej závažnú nákazu, muž sa zotavil a čoskoro po absolvovaní liečby v júni 2015 ho pustili domov. 
Sane uviedol, že ide o prvý známy prípad infekcie súvisiacej s Maldivami. Vírus sa dlho vyskytoval v Afrike a Ázii a vyvolal poplach, keď sa vlani objavil v Brazílii, kde podľa podozrení odborníkov zapríčiňuje poškodenia vývoja novorodencov. 

FOTO Svet ohrozuje nebezpečný
Zobraziť galériu (7)

Nákazu prenášajú komáre. Inkubačná lehota ochorenia je tri až 12 dní. Choroba sa prejavuje zvýšenou teplotou, bolesťami či opuchmi kĺbov, vyrážkami, prípadne zápalom spojiviek. Vírus je nebezpečný len u tehotných - môže spôsobovať mikrocefáliu, čo je nedostatočné vyvinutie mozgu plodu. 

Vírus sa prvýkrát objavil v roku 1947 v lese Zika v Ugande a prípady výskytu výrazne pribudli vlani najmä v Brazílii. Do začiatku decembra tam zaznamenali až 1248 prípadov novorodencov s mikrocefáliou, čo je nárast oproti 147 prípadom z roku 2014. 

Venezuelská lekárska komunita žiada vládu, aby zverejnila štatistiku o prípadoch nákazy vírusom Zika, a varovala, že ochorenie už môže byť alarmujúco rozšírené. 

Venezuelské ministerstvo zdravotníctva zatiaľ potvrdilo iba to, že toto vírusové ochorenie prenášané komármi sa v krajine vyskytuje. Venezuela susedí s Brazíliou, kde vírus Zika podľa podozrenia odborníkov spôsobuje defekty novorodencov. 

Venezuelské ministerstvo pred rokom prestalo zverejňovať údaje o všetkých nákazlivých chorobách. 

Bývalý minister zdravotníctva José Félix Oletta vyhlásil, že je neprijateľné, aby vláda čakala tak dlho so zverejnením štatistiky o víruse Zika a so spustením opatrení na zastavenie jeho šírenia. 
Mimovládne organizácie pritom hlásili prudký nárast vo výskyte nezvyčajných teplôt v Brazílii. 

FOTO Svet ohrozuje nebezpečný
Zobraziť galériu (7)


Ugandskí vedci dnes vyhlásili, že komármi prenášaný vírus Zika nie je v tejto africkej krajine pokladaný za hrozbu. Nákazu pritom zistili prvýkrát práve v Ugande, a to v roku 1947 u opice, uviedla agentúra AP. 

Virológ Julius Lutwama z Ugandského virologického výskumného ústavu dnes povedal, že v Ugande nebol nikdy zaznamenaný väčší výskyt nákazy, hoci za celé tie roky bolo pozitívne testovaných niekoľko vzoriek. 

Lutwama dodal, že nákaza vírusom Zika "nie je v Afrike veľmi závažnou chorobou", keďže hlavným zabijakom je tam malária, takisto prenášaná komármi. 

Vírus Zika je pomenovaný podľa lesa, ktorý sa nachádza na okraji ugandského hlavného mesta Kampala a v ktorom ho po prvý raz zistili.

FOTO Svet ohrozuje nebezpečný
Zobraziť galériu (7)

Päť Portugalcov je po návšteve Brazílie nakazených vírusom Zika

Päť Portugalcov je po návšteve Brazílie nakazených vírusom Zika. Oznámil to dnes riaditeľ portugalského Národného úradu pre zdravie Francisco Jorge.

Jorge pre stanicu RTP uviedol, že je ešte jeden "veľmi pravdepodobný", ale nepotvrdený prípad nákazy Portugalca, ktorý nedávno navštívil Kolumbiu. Riaditeľ dodal, že všetci pacienti sú dospelé osoby, ale podrobnosti neposkytol, napísala agentúra AP.

Európski predstavitelia vyhlásili, že očakávajú prípady nákazy vírusom Zika medzi cestujúcimi či turistami - dodali však, že prenos ochorenia na miestnej úrovni je nepravdepodobný.

FOTO Svet ohrozuje nebezpečný
Zobraziť galériu (7)

Nákazu prenášajú komáre. Inkubačná lehota ochorenia je tri až 12 dní. Choroba sa prejavuje zvýšenou teplotou, bolesťami či opuchmi kĺbov, vyrážkami, prípadne zápalom spojiviek. Vírus je nebezpečný len u tehotných - môže spôsobovať mikrocefáliu, čo je nedostatočné vyvinutie mozgu plodu.

Vírus sa prvýkrát objavil v roku 1947 v lese Zika v Ugande a prípady výskytu výrazne pribudli vlani najmä v Brazílii. Do začiatku decembra tam zaznamenali až 1248 prípadov novorodencov s mikrocefáliou, čo je nárast oproti 147 prípadom z roku 2014.

Ministerstvo neodporúča tehotným ženám cesty do Latinskej Ameriky

České ministerstvo zdravotníctva v súvislosti so šírením nákazy vírusom Zika v krajinách Latinskej Ameriky neodporúča tehotným ženám, aby do týchto oblastí cestovali. Na tlačovej konferencii to dnes uviedol český minister zdravotníctva Svatopluk Němeček. Uviedol, že informácie o nakazených ľuďoch v Európe, ktoré priniesli médiá, zatiaľ neboli oficiálne potvrdené. 

"Chcel by som upokojiť českú verejnosť, že pokiaľ ide o riziko prenosu tohto vírusu v ČR, tak je prakticky nulové," vyhlásil minister. 

FOTO Svet ohrozuje nebezpečný
Zobraziť galériu (7)

Zdôraznil však, že odporúčanie necestovať do postihnutých krajín sa týka iba tehotných žien. Po prekonaní infekcie nie je približne po mesiaci prípadné tehotenstvo rizikové. Zoznam krajín, do ktorých by nemali tehotné cestovateľky ísť, spresní ministerstvo zahraničných vecí, dodal minister. 

Nákazu prenášajú komáre. Inkubačná lehota ochorenia je tri až 12 dní. Choroba sa prejavuje zvýšenou teplotou, bolesťami či opuchmi kĺbov, vyrážkami, prípadne zápalom spojiviek. Vírus je nebezpečný len u tehotných žien - môže spôsobovať mikrocefáliu, čo je nedostatočné vyvinutie mozgu plodu. 

Riziko prenosu infekcie je v súčasnosti v štátoch EÚ veľmi nízke, pretože klimatické podmienky nie sú vhodné na šírenie prenášačov, uviedlo už skôr české ministerstvo zdravotníctva. 

Slováci v zahraničí by nemali byť nakazení vírusom Zika

Vírusom Zika by v zahraničí nemal byť nakazený žiaden Slovák. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR zatiaľ o tom nedostalo hlásenia. Vírus sa šíri napríklad v Severnej a Južnej Amerike. Podľa registračného formulára sa tam nachádza 117 Slovákov. Ich počet však môže byť vyšší, pretože nie každý využije pred vycestovaním dobrovoľnú registráciu. Výskyt vírusu doteraz nikto nehlásil ani na Slovensku.

"Zatiaľ sme nevydali cestovnú výstrahu, ktorá by odporučila obmedzenie pohybu v krajinách, kde sa vírus najnovšie objavil," povedal hovorca ministerstva Peter Stano. Ľuďom však odporúča, aby si pred vycestovaním do krajiny, kde sa vírus vyskytol, pozreli aktuálnu situáciu cez cestovné odporúčania rezortu či webovú stránku Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. 

MZVaEZ sleduje situáciu cez veľvyslanectvá konzultáciami so zahraničnými partnermi a Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO). Do postihnutých oblastí sa neodporúča cestovať tehotným ženám vzhľadom na možnosť poškodenia plodu.

Viac o téme: EpidémiaVírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu