Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VIDEO Turci zostrelili bombardér SU-24: Ruská armáda zverejnila odvetné opatrenie!

Turecké stíhačky zostrelili pri hraniciach ruský stroj SU-24. Zobraziť galériu (10)
Turecké stíhačky zostrelili pri hraniciach ruský stroj SU-24. (Zdroj: greb)

ANKARA – Turecké stíhačky F-16 dnes zostrelili ruskú stíhačku SU-24, ktorá narušila turecký vzdušný priestor pri hraniciach so Sýriou a ignorovala varovania. Rusi tvrdia, že lietadlo bolo zostrelené zo zeme a odmietajú, že by ich stroj narušil turecký vzdušný priestor.

Dnes ráno zostrelila turecká armáda ruskú stíhačku Su-24.

Rusi chystajú protiopatrenia v podobe krížnika, ktorý bude zabezpečovať  ochranu ruského bojového letectva na sýrskom území.

Ciele, ktoré budú predstavovať hrozbu pre ruské letectvo, budú podľa informácií z Moskvy zničené.

Lietadlo zostrelila raketa vzduch-vzduch pravdepodobne vypálená z tureckých stíhačiek.

Turci tvrdia, že ruské lietadlo narušilo ich vzdušný priestor, Rusi to odmietajú. Podľa nich stíhačka operovala iba v Sýrii.

NATO sa postavilo na stranu Turecka.

Dvaja piloti sa zo stíhačky katapultovali. Obidvoch mali zabiť sýrsko-turkménski rebeli, ktorí ich rozstrieľali pri pristávaní padákom na zem.

VIDEO Pád zostrelenej ruskej stíhačky

21:52 Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že zintenzívni operácie v Sýrii

Turecká stíhačka narušila sýrsky vzdušný priestor, keď dnes zostrelila ruské bojové lietadlo. Vyhlásil to náčelník operačného oddelenia generálneho štábu ruskej armády Sergej Rudskoj, ktorého citovala spravodajská stanica BBC.

 Generálporučík Rudskoj uviedol, že "budú prijaté opatrenia na posilnenie protivzdušnej obrany" a "akékoľvek ciele predstavujúce pre nás potenciálnu hrozbu budú zničené". Doplnil, že v sýrskej provincii Lázikíjá budú rozmiestnené ďalšie zbrane.
     

20:35 Rusko oznámilo, že akákoľvek vojenská spolupráca s Tureckom je od tejto chvíle prerušená.

20:30 Turecký prezident kritizoval nálety ruských vzdušných síl na severozápade Sýrie, pričom však Ruskú federáciu konkrétne nemenoval. Konštatoval však, že pod zámienkou bombardovania postavení tzv. Islamského štátu dochádza k útokom na Turkménov v regióne. Agentúra DPA pripomenula, že vláda v Ankare podporuje turkménskych povstalcov v Sýrii, bojujúcich proti tamojšiemu režimu prezidenta Bašára Asada.

20:18  Podľa generálneho štábu ruskej armády ďalší príslušník ruských ozbrojených síl zahynul dnes počas akcie zameranej na záchranu členov posádky zostreleného lietadla, keď vrtuľník s nezisteným počtom ľudí na palube zasiahla raketa vystrelená sýrskymi vzbúrencami. Ostatných členov posádky vrtuľníka sa údajne podarilo evakuovať do bezpečia.

20:00 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan po dnešnom zostrelení ruského bombardéra tureckou armádou vyhlásil, že jeho krajina má právo chrániť svoje hranice. "Každý musí rešpektovať právo Turecka chrániť svoje hranice," povedal Erdogan po mimoriadnom zasadnutí bezpečnostnej rady štátu.

19:50 Smrť jedného z dvoch pilotov ruského bombardéra zostreleného Tureckom, ako aj smrť ďalšieho ruského vojaka v Sýrii počas pátracej operácie po zostrelení bombardéru dnes "predbežne" potvrdil ruský generálny štáb.

19:45 Zástupcovia členských štátov NATO vyzvali Turecko, aby zachovalo rozvahu po dnešnom incidente, keď turecká stíhačka F-16 zostrelila ruské bojové lietadlo Su-24.

19:35 NATO sa postavilo na stranu Turecka. „Sme znepokojení ruskými vojenskými akciami pri hraniciach NATO. Budeme sledovať južné hranice Turecka  veľmi intenzívne, vyzývame však k zníženiu napätia medzi Ruskom a Tureckom a diplomacii.“

19:30 Rusi chystajú protiopatrenia v podobe krížnika, ktorý bude zabezpečovať  ochranu ruského bojového letectva na sýrskom území. Ciele, ktoré budú predstavovať hrozbu pre ruské letectvo, budú podľa informácií z Moskvy zničené.

VIDEO Turci zostrelili bombardér
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: dha.com)

19:17 Spojené štáty počuli komunikáciu medzi tureckými a ruskými pilotmi pred dnešným zostrelením ruského stroja, informoval hovorca americkej armády Steve Warren.

19:15 K vyriešeniu zložitej situácie okolo dnešného zostrelenia ruského vojenského lietadla Tureckom treba diplomacia a upokojenie, povedal po mimoriadnej schôdzke veľvyslancov krajín NATO generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg.

19:15 Rusi potvrdili stratu vrtuľníka Mi-8. Bol zostrelený opozíciou v Sýrii, informuje Interfax.

18:55 Po dnešnom zostrelení ruského vojenského lietadla Tureckom je potreba vyhnúť sa stupňovaniu napätia, zhodli sa dnes po rokovaní vo Washingtone americký prezident Barack Obama a jeho francúzsky náprotivok François Hollande.

18:45 Turecko je presvedčené, že dvojčlenná posádka ruského vojenského lietadla Su-24, ktoré dnes zostrelili neďaleko sýrskych hraníc turecké vzdušné sily, je stále nažive.

18:40  Ruský vrtuľník dnes neďaleko sýrsko-tureckých hraníc núdzovo pristál po tom, čo ho zasiahla raketa vystrelená sýrskymi rebelmi. Posádka stroja pátrala po dvojčlennej posádke predtým zostreleného bojového lietadla Su-24, informovalo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne.

18:15 Ruskí piloti sú nažive, tvrdia Turci: Oba dva piloti v utorok zostreleného ruského bojového lietadla Su-24 sú nažive a tureckí predstavitelia rokujú so sýrskymi rebelmi o ich odovzdaní. S odvolaním sa na nemenovaný zdroj z tureckej armády o tom informovala agentúra Reuters. V médiách sa pritom už skôr objavili zábery, na ktorých má byť jeden z pilotov mŕtvy.

17:40 Sýrski povstalci zničili ruský vrtuľník, ktorý pátral po pilotoch ruského vojenského lietadla zostreleného Tureckom. Helikoptéru vraj zasiahli rebeli raketou krátko po tom, čo ju prinútili inou strelou k núdzovému pristátiu v oblasti kontrolovanej sýrskou armádou. Najmenej desaťčlennej posádke vrtuľníka sa ale podarilo zo stroja po pristátí včas uniknúť.

16:58 Ozval sa aj líder Čečenska Ramzan Kadyrov. "Turecko ešte oľutuje za to, čo spravilo," vyhlásil Kadyrov na sociálnej sieti.

16:22 Portál Lifenews.ru vyrobil videomontáž ako mohlo dôjsť k zostreleniu ruskej stíhačky.

16:17 Jedna z najväčších ruských cestovných kancelárií Natali Tours ruší ponuky na zájazdy do Turecka.

15:56 Zástupca vodcu turkménskych bojovníkov operujúcich v Sýrii Alpaslan Celik potvrdil, že dvoch ruských pilotov zastrelili. "Obaja piloti sú mŕtvi. Naši bratia začali paľbu a piloti zomreli vo vzduchu," povedal Reuters.

15:40 Obaja piloti sa síce katapultovali, ale pri zoskoku padákom na nich zo zeme strieľali sýrski povstalci a jedného podľa svojho vyhlásenia zasiahli, takže na zem dopadol mŕtvy. Druhý pilot je nezvestný. Ruská armáda iba oznámila, že s pilotmi stratila kontakt. Vyslala do oblasti vrtuľníky, aby po pilotoch pátrali. Povstalci neskôr oznámili, že zasiahli ruský vrtuľník protitankovou strelou.

15:09 Najnovšie správy BBC hovoria o tom, že ruský vrtuľník, ktorý pátral po ruských pilotoch z havarovanej stíhačky, sa dostal pod paľbu sýrskych rebelov. Preto musel núdzovo pristáť pri území kontrolovanom vládou, pri regióne Latakía.

15:06 Celá tlačová beseda Vladimira Putina.

14:49 Nepotvrdené video kolujúce na sociálnych sieťach zachytáva ruský vrtuľník, ktorý mala zasiahnuť raketa povstalcov zo Sýrie.

14:47 Predseda Európskej Rady Poliak Donald Tusk upokojuje, aby si lídri zachovali chladné hlavy.

14:28 Ruské lietadlo Su-24 zostrelila raketa vzduch-vzduch, ktorú vypálili turecký stíhacie lietadlá F-16, vyhlásil Putin pri stretnutí s jordánskym kráľom Abdalláhom II. v prímorskom letovisku Soči. Ruský stroj pritom podľa ruského vodcu Turecko nijako neohrozoval, bol nasadený na operácie proti bojovníkom Islamského štátu v Sýrii.

14:18 Správa prišla v čase zvýšeného napätia medzi Tureckom a Ruskom, ktoré sa vyostrilo po tom, čo dnes turecká armáda na sýrsko-tureckej hranici zostrelila ruské bojové lietadlo. Rusko potom vyslalo vrtuľníky nad oblasť, kam spadol vrak stroja a nad ktorou sa katapultovali obaja piloti.

14:14 Povstalci bojujúci v Sýrii zasiahli ruský vrtuľník. Tvrdia to sýrski ochrancovia ľudských práv, podľa ktorých povstalci použili protitankovú strelu.

14:08 Incident prekročil rámec obyčajného boja s terorizmom, je to podľa Putina rana do chrbta, ktorú Rusku zasadili prisluhovači teroristov.

13:55 Šéf Kremľa povedal na tlačovke, ktorá skončila pred malou chvíľou, že tento incident bude mať vážne následky na rusko-turecké vzťahy.

13:54 Putin kritizuje Turecko. Podľa neho majú Rusi s Američanmi spoločnú dohodu ohľadom postupu v Sýrii. Turecko body dohody nerešpektuje a preto mohlo dôjsť aj k takémuto incidentu, myslí si Putin.

13:49 Ruský prezident Vladimir Putin má práve teraz tlačovku.

VIDEO Turci zostrelili bombardér
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: YouTube)

13:42 Na sociálnych sieťach koluje nové video pravdepodobne mŕtveho pilota.

Upozornenie: Vhodné len pre osoby od 18 rokov!

13:15 Skupina sýrskych rebelov tvrdí, že jeden z troch ruských pilotov bol nájdený mŕtvy. Podľa AP a miestnych zdrojov sa ďalší dvaja katapultovaní piloti mohli dostať pod paľbu povstalcov.

 

12:56 Mimoriadne zasadnutie NATO

Kvôli dnešnému zostreleniu ruského vojenského lietadla Su-24 tureckou armádou sa o 17.00 SEČ uskutoční mimoriadna schôdzka Severoatlantickej rady, najvyššieho orgánu NATO. Požiadala o to Ankara, informovala aliancia. 

12:54 Britské ministerstvo zahraničia, podobne ako ruský prezidentský hovorca, označilo incident ako veľmi vážny.

12:43 Kvôli zvýšenému napätiu na Blízkom východe stúpajú ceny ropy, uvádza BBC.

12:30 Turecko v minulosti varovalo Rusko pred porušovaním svojho vzdušného priestoru. Ruské stíhačky sa mali na zakázanom území objaviť aj minulý mesiac.

12:25 Na otázku, či sa bude Rusko na základe Charty OSN odvolávať na právo na sebaobranu, odpovedal Putinov hovorca Dmitrij Peskov tak, že „kým neexistujú správy, ktoré by incident objasnili, nie je možné vyjadriť sa“. Faktom podľa neho je, že stíhačka bola v sýrskom vzdušnom priestore. Zvesti o tom, že Putin plánuje zvolať mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady, odmietol.

12:01 Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dimitrij Peškov sa vyjadril, že zostrelenie ruskej stíhačky je "veľmi vážny incident." Zatiaľ však nechce Kremeľ podnikať žiadne opatrenia.

11:30 Dráha letu ruskej stíhačky podľa leteckého radaru.

11:28 Turecká stanica CNN informuje, že jeden z pilotov je mŕtvy a druhý zadržaný.

11:23 Video, ktoré koluje na sociálnych sieťach zachytáva Turkménov a zajatého ruského pilota. Zatiaľ nie je možné potvrdiť jeho autenticitu.

11:18 Ruské vojenské lietadlo Su-24, ktoré dnes zostrelila turecká armáda na hranici so Sýriou, bolo päť minút v tureckom vzdušnom priestore. Ruské ministerstvo obrany trvá na tom, že jeho stroj operoval výhradne nad Sýriou. "Overujeme okolnosti pádu ruského stíhacieho lietadla. Ministerstvo zdôrazňuje, že lietadlo bolo po celý čas letu nad sýrskym územím," uvádza sa vo vyhlásení ruského ministerstva.

11:16 Pilotom sa podarilo katapultovať sa a jeden z nich padol do rúk sýrskym Turkménom, ktorí obývajú sýrske pohraničie. Druhého Turkméni hľadajú.

11:14 Do operácie boli nasadené turecké stíhačky F-16, ale ruské lietadlo nakoniec zostrelili rakety vypálené zo zeme.

11:08 Slobodná sýrska armáda (FSA), teda Asadova opozícia a nepriateľ Ruska, na neautorizovanom videu zajala jedného ruského pilota.

Zdroj videa: FSA

FSA zajali ruského pilota

11:03 V oblasti turkménskych hôr prebiehala v uplynulých dňoch ofenzíva sýrskych vládnych síl podporovaná ruskou leteckou paľbou.

11:01 Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), ktoré prostredníctvom siete miestnych aktivistov monitoruje vývoj konfliktu v Sýrii, uviedlo, že "ruské vrtuľníky prehľadávajú oblasť, v ktorej pristáli piloti s padákmi". Oblasť sa nachádza v turkménskych horách pobrežnej provincie Latakíja.

VIDEO Turci zostrelili bombardér
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: dha.com.tr)

10:57 NATO potvrdilo, že je v kontakte s tureckými úradmi.

10:56 Miesto, kde dopadla ruská stíhačka.

10:51 "Ruské aktivity nepodporujú mier a stabilitu v regióne," vyhlásil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na začiatku októbra, keď ruské letectvo narušilo vzdušný priestor Turecka.

10:46 Rusi nasadili do operácií v Sýrii početnú leteckú eskadru. Spadá do nej 12 stíhačiek Su-24, 12 stíhačiek Su-25 a 4 kusy stíhačiek Su-34.

10:37 Takto vyzerá ruská stíhačka Su-24.

VIDEO Turci zostrelili bombardér
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP)

10:20 Turecké lietadlá intervenovali proti Rusom 3. októbra, kedy prinútili ruské vojenské lietadlo, ktoré sa dostalo nad Turecko, aby sa obrátilo späť do Sýrie. Moskva vtedy incident vysvetľovala tým, že v oblasti panovalo zlé počasie. V ďalšom prípade 16. októbra turecká armáda zostrelila bezpilotné lietadlo ruskej výroby, ktoré sa objavilo nad územím Turecka.

10:15 Premiér Ahmet Davutoglu sa kvôli incidentu stretol s náčelníkom generálneho štábu armády a s ministrom zahraničia a rozhodli sa, že sa obrátia na OSN a NATO.

10:14 Ruský pilot, ktorý sa katapultoval zo stíhačky.

VIDEO Turci zostrelili bombardér
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Twitter)

10:12 Zdroje z tureckej armády oznámili, že Turci dopredu upozornili ruských pilotov, že vnikli do tureckého vzdušného priestoru. Ruské ministerstvo obrany ale trvá na tom, že lietadlo operovalo po celý čas výhradne nad Sýriou, a tvrdia, že to môže dokázať.

10:08 Turci mali varovať ruský stroj až 10-krát počas piatich minút.

10:07 Na záberoch je vidieť katapultovaných pilotov a pád lietadla na zem.

10:04 Jeden z pilotov je podľa agentúry Reuters v rukách Turkménov.

9:59 Ruské médiá informujú, že lietadlo bolo zostrelené zo zeme. Turecké médiá však tvrdia, že ho zostrelili stíhačky. Podľa tureckej armády sa dostalo do tureckého vzdušného priestoru, čo ale ruské ministerstvo obrany poprelo.

9:57 Zachytili zábery dvoch pilotov, ktorí sa katapultovali.

9:56 Lietadlo letelo vo výške 6 tisíc metrov.

9:55 Spolu s veľvyslancom bol predvolaný aj vojenský atašé ruského veľvyslanectva, ktorému Turci povedali, že ruská armáda operuje príliš blízko tureckej hranice a zvyšuje tým možnosť, že Turecko bude musieť brániť svoje územie. Navyše Ankara upozornila, že v týchto oblastiach nepôsobia príslušníci Islamského štátu ani iné teroristické skupiny, proti ktorým Rusko podľa svojich vyhlásení v Sýrii bojuje. Navyše vraj útoky nútia civilistov utekať z domovov a Turecko je tak vystavené ďalšej utečeneckej vlne.

9:53 Miesto incidentu

VIDEO Turci zostrelili bombardér
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: repro ntv.com.tr)

9:51 Podľa ruskej televízie Russia Today Turci zostrelili stíhačku Su-24.

9:50 Turecko, ktoré v sýrskom konflikte na rozdiel od Moskvy stojí proti vláde sýrskeho prezidenta Baššára Asada, nedávno upozornilo Rusov, že uplatnia všetky svoje práva pri obrane hranice. Reagovali tak na správy, podľa ktorých ruské lietadlá operujú v oblasti obývanej sýrskymi Turkménmi. Varovanie minulý týždeň tlmočilo ruskému veľvyslancovi v Ankare, ktorého si turecké ministerstvo zahraničia predvolalo kvôli ruským útokom na pohraničnej dediny.

9:48 V Sýrii operujú stroje medzinárodnej koalície vedené USA, ale aj ruské lietadlá. Stroj spadol v provincii Latákia v dedine, kde žije turkménska menšina. Podľa prvých správ trosky dopadli na stany, v ktorých Turkméni bývajú.

9:46 Stroj mal narušiť letecký priestor. Turecké stíhačky ho pred zostrelením varovali.

9:43 Turecká CNN informuje, že na fotkách zo sociálnych sietí vidno dvoch pilotov, ktorí sa katapultovali.

9:42 Údajné zábery zostrelenej stíhačky

9:34 Údajne malo ísť o stroj MIG23, píšu turecké médiá. Podľa agentúry AP dopadol stroj na sýrske územie pri hraniciach s Tureckom. Minulý mesiac turecké stíhačky zostrelili neidentifikované bezpilotné lietadlo (dron), ktoré tiež narušilo turecký vzdušný priestor.

9:30 Reuters s odvolaním sa na tureckú agentúru Anadolu informoval, že zo zostreleného lietadla sa katapultovali dvaja piloti.

Turecké stíhačky zostrelili pri
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: dha.com.tr)

Viac o téme: StíhačkaRuskoTureckoSU-24
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu