Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Prezident Zeman opäť perlil: Pozrite si, komu praje smrť

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: Twitter)

PRAHA - Víno je podľa prezidenta Miloša Zemana najkrajší nápoj. Človek, ktorý nikdy nenavštívil vínnu pivnicu a nepočul cimbalovú muziku, nie je plnohodnotným človekom, poznamenala hlava štátu pri včerajšom oceňovaní vinárov v súťaži Salon vín. Víno sa podľa neho vyrába srdcom. Ak tomu tak nie je, vznikne "druhák", ktorý sa predá Pražanom. Pri spoločnom fotografovaní potom evidentne dobre naladený Zeman v prípitku vyhlásil: Smrť abstinentom a vegetariánom.

Zeman dnes na Pražskom hrade odovzdal plakety vinárom, ktorí uspeli v súťaži Salon vín. Označil ju za najnáročnejšiu v Česku. "Pôvodne zahŕňala 1600 vzoriek, v druhom kole, ako som bol informovaný, postúpilo 700 vzoriek a degustátori, ktorým sa u vás odborne hovorí sommelieri, mali čo robiť, aby vo finále rozlíšili jednu vzorku od druhého," poznamenal Zeman pri príhovore k vinohradníkom.

Počas neho si posťažoval, že medzi prítomnými nie je žiadna žena a vyjadril želanie, že sa snáď situácia časom zmení. "Okrem blahoželania by som vám chcel poďakovať za lásku k najkrajšiemu nápoju, ktorý na svete existuje. Sú veci, ktoré sa dajú robiť iba srdcom. A keď víno nerobíte srdcom, tak vyrobíte druhák, ktorý predáte Pražanom. A dobre im tak," povedal Zeman .

Pri príhovore tiež spomenul na svoje "časté návštevy" moravských pivníc v čase, keď bol penzistom. "Človek, ktorý nikdy nenavštívil pivnicu, ktorý nikdy nepočul cimbalovú muziku, nie je plnohodnotným človekom," poznamenal prezident.

"Smrť abstinentom a vegetariánom," povedal na záver Zeman, keď sa so zdvihnutým pohárom fotografoval so zástupcami víťazných vinárstvo.

Šampiónom Salónu vín - národnej súťaže vín 2015 sa stalo Rulandské biele Ego75, výber z hrozna 2013 Zámockého vinárstva Bzenec. Rovnaké vinárstvo vyhralo aj vlani a predvlani. V súťaži bolo 1646 moravských a slovenských vín.

Najúspešnejšími odrodami tohtoročného ročníka sa stali Rizling rýnsky s deviatimi zastúpeniami v Salóne vín a Chardonnay s ôsmimi. Pole akostného zaradenie je v tohtoročnom Salónu vín najviac vín v neskorom zberu - 48, teda takmer polovica. Ročníkom s najväčším zastúpením je ročník 2013 s 67 vínami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu