Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

NATO tvrdí, že Rusko má na Ukrajine ešte stále asi tisíc vojakov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Rusko má na východe Ukrajiny ešte stále asi 1000 svojich vojakov, uviedol dnes v Bruseli nemenovaný dôstojník NATO, ktorý tak vyvolal pochybnosti o správnosti informácií o znížení počtu ruských vojakov v spornej oblasti.

Agentúra Reuters pripomenula stredajší výrok ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, podľa ktorého sa za spoločnú hranicu, na ruské územie, stiahlo už 70 percent ruských vojakov, ktorí boli dislokovaní na Ukrajine. Porošenko sa pri zverejnení tejto informácie odvolával na ukrajinskú tajnú službu.

"Oznámené zníženie počtu ruských vojakov na východnej Ukrajine by mohlo byť dobrým prvým krokom, ale my o tom nemáme informácie," uviedol zdroj NATO s tým, že na východnej Ukrajine je ešte stále asi 1000 ruských vojakov so značným vojenským vybavením. Upozornil tiež, že približne 20.000 ruských vojakov je "na ruských hraniciach s Ukrajinou".

NATO minulý týždeň informovalo, že podľa odhadov aliancie bolo na Ukrajine niekoľko tisíc príslušníkov ruských ozbrojených síl.

Rusko odmieta tvrdenia, že na Ukrajinu vyslalo svojich vojakov, aby v boji podporili proruské sily, ktoré na jar na východe Ukrajiny vyhlásili samozvané republiky. Moskva odmieta aj obvinenia z vyzbrojovania separatistov. Kyjevská vláda a jej západní spojenci však vyhlasujú, že existujú presvedčivé dôkazy o priamom zapojení ruských vojakov do bojov na východe Ukrajiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu