Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Najšialenejšia teória o zmiznutí lietadla: Osud sa napĺňa, hrozí tretia svetová vojna?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Google,int)

PRAHA – Svetom pondelok zaznela správa, ktorej sa každý obával. Malajzijský premiér Najib Razak oznámil, že podľa najnovších informácií sa stratené lietadlo Malaysia Airlines zrútilo do Indického oceánu a nik neprežil. Niektorí však až do chvíle, kým neuvidia trosky, tejto verzii veriť nechcú. Objavila sa tiež azda tá najšialenejšia konšpiračná teória, ktorá záhadu letu MH370 prirovnáva k teroristickému útoku na dvojičky z 11. septembra 2001 a hovorí o zisteniach, ktoré by vraj mohli mať katastrofické následky.

Podľa autora konšpiračného článku zverejneného kontrarevolučným magazínom Protiproud je riadenie dopravného lietadla na diaľku úplnou hračkou. Všetky lietadlá, či už tie z 11. septembra, alebo dnešné, totiž disponujú systémom Fly-by-Wire, čo je systém, ktorý nahrádza ručné ovládanie lietadla elektronickým riadením, teda počítačom. A ten by podľa neho pre NSA (Národná bezpečnostná agentúra) nemal byť problém „napichnúť“. Ak by sa teda do kokpitu dostali teroristi, malo by byť pre nich hračkou prevziať riadenie na diaľku.  

Konšpirátor tvrdí, že sú dve možnosti ako prevziať kontrolu nad lietadlom na diaľku. Buď v spolupráci s výrobcom, ktorý upraví software tak, aby sa v núdzových prípadoch dalo riadenie prevziať aj proti vôli pilotov či bez ich vedomia, alebo „hacknutím“ softvéru na diaľku bez toho, aby o tom výrobca vedel. V prípade letu MH370 tak piloti podľa neho ani nemuseli vedieť o tom, že navigačné a sledovacie systémy boli vypnuté.

Úkryt uprostred Indického oceánu

Už viacero konšpirátorov prišlo s teóriou, že najpravdepodobnejším miestom, kde mohol skončiť zmiznutý Boeing, je ostrov Diego Garcia, ktorý leží uprostred Indického oceánu. Tejto verzie sa pridŕža aj autor článku z kontrarevolučného magazínu Protiproud. Na malom atole sú umiestnené obrovské radary včasného varovania, ktoré sú zapojené do systému americkej strategickej obrany. Predstava, že by si Američania na radare nevšimli dopravné lietadlo, ktoré môže na palube niesť jadrovú bombu, je podľa neho absolútne nereálna.

Ak by teda chceli s malajzijským lietadlom pristáť proti vôli pilotov, nemohli by tak v letovom dosahu spraviť nikde inde, ako na ostrove Diego Garcia, vysvetľuje autor.

Najšialenejšia teória o zmiznutí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: google)

Hrozí pohroma?

Konšpirátor na konci teórie nastolil otázku, či niekto z americkej vlády alebo tajných služieb potrebuje nový 11. september. „Nedávno v USA zmizli nukleárne hlavice. Nepodarilo sa ich nájsť. Vláda neskôr všetko dementovala, vraj ich len niekam „presunula“. Teraz zmizlo lietadlo? Nechcem byť prorokom, ale nukleárny úder v Európe alebo ešte lepšie, na území Izraela, z ktorého by bol následne obvinený Irán, to by  stálo za reč a za rozpútanie vojny globálneho rozmeru, z ktorej by ekonomicky profitovali USA,“ špekuluje. 

Lietadlo s nebezpečným nákladom by však podľa autora mohlo byť odpálené aj nad územím Ruskej federácie. Nie je to totiž tak dávno, čo šéf ruskej televízie v hlavnej spravodajskej relácii popisoval, ako funguje systém „posledného úderu“, takzvaný „Systema Perimetr“. Ten vraj ako jediný dokáže z USA spraviť rádioaktívny prach. Putin sa vtedy vyjadril, že aj keby bolo zničené velenie ruskej obrany, systém Perimetr by dal príkaz na odpálenie jadrových rakiet automaticky, bez ľudského zásahu. A Rusi podľa autora konšpiračnej teórie musia mať nejaký pádny dôvod na tak silné slová. Ako uzavrel, únos lietadla, zmiznutie nukleárnych hlavíc a ruské televízne varovanie obranným systémom, môžu mať toho istého menovateľa.

 

Treba však upozorniť, že ide skutočne len o konšpiračnú teóriu a v kauze zmiznutia malajzijského lietadla azda o tú najšialenejšiu. Tak, ako v iných prípadoch, aj tu ide len o akési podozrenia a chýbajú presvedčivé dôkazy.  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu