Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Exprezident Václav Klaus vyzýva na odchod krajiny z EÚ!

Václav Klaus
Václav Klaus (Zdroj: SITA)

PRAHA - Bývalý český prezident Václav Klaus vidí za všetkým zlým, čo sa v Českej republike deje, Európsku úniu. Vyplýva to z Klausovho rozhovoru pre denník MF Dnes, o ktorom v noci nadnes informoval portál iDNES.cz.

Vo svojom prvom veľkom rozhovore po marcovom odchode z prezidentského úradu Klaus zároveň vyzval na vystúpenie z EÚ. Podľa bývalej českej hlavy štátu má EÚ podiel na všetkom zlom v českej spoločnosti, politike aj ekonomike, píše iDNES.cz. Podľa Klausa sa to týka prílišnej regulácie, odoberania suverenity národných vlád či neschopnosti politických strán prijímať zásadné opatrenia.

V súvislosti s predčasnými voľbami do Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR, ktoré sa uskutočnia 25. a 26. októbra, Klaus uviedol, že pôjde iba o akési "medzivoľby". Podľa Klausa sa zásadné témy sa budú riešiť až v ďalších voľbách.

Exprezident zároveň neodporučil v nadchádzajúcich voľbách voliť Občiansku demokratickú stranu (ODS), hoci práve túto stranu v roku 1991 spoluzakladal a bol jej predsedom až do roku 2002. Strane vo voľbách predpovedal "fatálnu prehru".

Naopak, Klaus vyslovil podporu zoskupeniu "Hlavu hore" na čele s Janou Bobošíkovou, aj vďaka jej dlhodobo kritickému postoju voči EÚ. Denník MF Dnes zverejní obsiahly rozhovor s Klausom vo svojom štvrtkovom vydaní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu