Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Čínsky minister železníc prijímal úplatky: Odsúdili ho na smrť!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PEKING - Na trest smrti s podmienečným dvojročným odkladom za korupciu a zneužívanie moci odsúdili dnes v Pekingu bývalého čínskeho ministra železníc Liou Č'-ťüna. Oznámila to štátna tlačová agentúra Sinchua.

Bývalého ministra v apríli formálne obvinili zo zneužitia právomocí, prijímania úplatkov a zanedbania povinností. Tieto prečiny viedli k "obrovským stratám" v oblasti verejných financií, uviedli štátne médiá pred otvorením procesu, ktorý sa za prísnych bezpečnostných opatrení začal v júni.

Liou Č'-ťüna odvolali vo februári minulého roka a neskôr vylúčili z komunistickej strany. Pred šiestimi rokmi zabránil zlúčeniu svojho rezortu s ministerstvom dopravy, ale vláda v marci tohto roku oznámila, že k zlúčeniu nakoniec predsa len dôjde.

Vyšetrovanie ukázalo, že Liou v rokoch 1986-2011 využil svoje postavenie ako úradník a neskôr ako minister, aby neoprávnene pomohol 11 osobám vyhrať súťaže, získať projektové zmluvy a zmluvy v nákladnej doprave. Počas tohto obdobia prijal úplatky vo výške 64,6 milióna jüanov (vyše osem miliónov eur).
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu