Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V Maďarsku zadržali Češku, podozrievajú ju z účasti na praní špinavých peňazí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Maďarský Národný daňový a colný úrad (NAV) prekazil pokus o pranie špinavých peňazí a na účte v nemenovanej budapeštianskej banky zaistil v tejto súvislosti sumu deväť miliónov eur, pochádzajúcich zrejme z rozsiahleho investičného podvodu. Informovala o tom dnes tlačová agentúra MTI s odvolaním sa na Lászlóa Sorsa, druhého muža kriminálneho odboru NAV.

Podľa jeho slov ide o odhalenie medzinárodnej zločineckej organizácie, ktorá vylákala od malých investorov v rôznych krajinách finančné prostriedky pod prísľubom atraktívnych úrokov. Tie najskôr previedli z USA do maďarskej metropoly, odkiaľ mali putovať do Číny na nákup textílií.
      
Majiteľkou účtu v budapeštianskej banke bola občianka ČR, ktorú vylákali do maďarskej metropoly, kde ju tamojší vyšetrovatelia zadržali. V jej automobile sa našli dôležité dokumenty, ako aj mobilné telefóny s názvami rôznych schránkových firiem.
      
Na podozrivý fakt 5300 prevodov v priebehu necelých troch týždňov na daný účet upozornila predmetná banka.
      
Na vyšetrovaní prípadu sa spolupodieľali viaceré zahraničné subjekty, vrátane amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI).
      
Podľa slov jej právneho atašé Gregoryho W. Shaffera je iba v USA v kauze 15.000 poškodených, škoda činí 40 miliónov dolárov.
      
USA už požiadali o uvalenie vydávacej väzby na spomínanú občianku ČR, ktorá sa v súčasnosti nachádza v cele predbežného zadržania. V Budapešti očakávajú oficiálnu žiadosť o vydanie Češky, o ktorej v rámci poskytnutia právnej pomoci rozhodnú ministri spravodlivosti oboch krajín, napísala MTI.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu