Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Bulharsku to vrie: Protesty pokračujú, mladík sa upálil zaživa

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SOFIA - V bulharských mestách v noci z pondelka na utorok pokračovali násilné demonštrácie proti politike pravicovej vlády premiéra Bojka Borisova, vysokým cenám za elektrinu, korupcii a chudobe. V meste Veliko Tarnovo sa polial muž (26) benzínom a zapálil. Po prevoze do nemocnice zomrel.

Polícia tvrdí, že muž bol psychicky chorý. Na sociálnych sieťach ho však nazývajú bulharským Muhammadom Buazízím, ktorého samoupálenie spôsobilo v Tunisku pád prezidenta Bena Alího.

Jedenásť zranených osôb vrátane piatich policajtov si vyžiadali protesty v hlavnom meste Bulharska Sofia a ďalších mestách krajiny. Demonštranti ničili budovy a prevracali kontajnery, poškodzovali a zapaľovali autá vrátane policajných vozidiel. Nepokoje vyvolala nespokojnosť Bulharov s pravicovou vládou premiéra Bojka Borisova a jeho úspornými opatreniami, vysokými cenami za elektrinu ako aj s všadeprítomnou korupciou.

"Päť policajtov a šesť demonštrantov potrebovalo lekárske ošetrenie. Zranenia neboli vážne," povedal v utorok šéf polície v Sofii Valery Jordanov pre rozhlasovú stanicu BNR. Polícia tiež zatkla 11 demonštrantov a obvinila ich z vandalizmu a chuligánstva. Podľa reportéra agentúry AFP približne 2000 ľudí hádzalo kamene na budovu parlamentu v Sofii. Opoziční socialisti žiadajú predčasné voľby. "Najlepšie, čo by mohol premiér urobiť je rezignovať," povedal socialistický poslanec Angel Najdenov. Parlamentné voľby v Bulharsku by sa mali konať v júli.

Desiatky tisícov nespokojných Bulharov vyšli do ulíc už v nedeľu. V pondelok prezident odvolal ministra financií Simeona Djankova, ktorého verejnosť viní z nepopulárnych úsporných opatrení. Nahradí ho šéf rezortu riadiaceho eurofondy Tomislav Dončev.

V utorok premiér navrhol znížiť s účinnosťou od marca ceny elektriny o 8 percent. Premiér tiež uviedol, že vláda odoberie licenciu českej spoločnosti ČEZ, opätovné znárodnenie distribučných spoločností však odmietol.

Na utorok večer sú plánované ďalšie protestné akcie proti chudobe a politike vlády. Pozorovatelia pokladajú situáciu v čase výročia popravenia bulharského národného hrdinu Vasila Levského, bojovníka proti Osmanskej ríši, za "vysoko explozívnu". Levski (vlastným menom Vasil Ivanov Kunčev) cestoval po Bulharsku, založil rozsiahlu sieť revolučných výborov. Osmanské úrady ho však chytili a 18. februára 1873 v Sofii obesili.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu