Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Sprisahanie proti pápežovi Benediktovi XVI.: Kardinál oznámil, že zomrie do 12 mesiacov!

Pápež Benedikt XVI.
Pápež Benedikt XVI. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/VATIKÁN - Od rezignácie pápeža Benedikta XVI. sa roztrhlo vrece s konšpiračnými teóriami o tom, čo bolo príčinou jeho odstúpenia. Hoci oficiálnym dôvodom je chatrné zdravie Josepha Ratzingera (85) a jeho pokročilý vek, vynárajú sa neustále nové informácie o rôznych komplotoch a sprisahaniach vo Vatikáne. Najnovšie sa na svetlo sveta dostal dokument z roku 2011, v ktorom sa píše, že taliansky kardinál Paolo Romeo predpovedal počas svojej cesty do Číny pápežovu smrť. A to do 12 mesiacov!

Senzačné "proroctvo," ktoré urobil kardinál v novembri 2011 pred talianskymi podnikateľmi a čínskymi predstaviteľmi katolíckej cirkvi, bolo natoľko presvedčivé, že si ho niektorí vyložili ako pokus o atentát a boli tak znepokojení jeho slovami, že túto skutočnosť nahlásili späť do Vatikánu.

Na ich základe bola 30. decembra 2011 spísaná tajná správa, ktorú v januári doručil kolumbijský kardinál Dario Castrillon Hoyos do rúk samotného pápeža. Aby sa obmedzil počet ľudí v rámci Vatikánu, ktorí by mohli správu zneužiť, keby nedopatrením unikla, bola napísaná v nemčine, rodnom jazyku Benedikta XVI. Jej názov znel "Mordkomplott" a bola varovaním pred smrteľným sprisahaním proti pápežovi.

V dokumente sa napríklad spomínajú nepriateľské vzťahy medzi Benediktom XVI. a jeho štátnym sekretárom Tarcisiom Bertonem. Kardinál Romeo sa domnieval, že pápež nenávidí Bertoneho tak, že by ho ihneď vymenil za iného kardinála, keby mal nejakú adekvátnu náhradu. Zatiaľ to však tak nie je, a preto kardinál stále zostáva vo svojej funkcii. Experti hovoria, že vydanie tejto správy môže byť súčasťou mocenského boja vo vnútri kúrie, ktorý mal donútiť Bertoneho odísť. Odporcom sa totiž nepozdávala jeho príliš veľká moc.

Pred svojimi poslucháčmi sa mal Romeo ďalej hrdiť tým, že on, pápež a kardinál Angelo Scola tvoria akúsi tajnú trojku a práve s nimi dvomi sa pontifik radí o dôležitých veciach. Posledný odsek dokumentu je venovaný možnému nástupcovi, v ktorom Romeo predpovedá, že ním bude práve Scola, ktorý má s pápežom podobnú osobnosť aj teologické náhľady. Dokonca ho povolali z Benátok do Milána, kde ho školia a pripravujú na jeho budúci post.

Keď talianska tlačová agentúra ANSA prosila Romea o vyjadrenie, uviedol, že tieto informácie majú tak ďaleko od reality, že sa ich neoplatí ani komentovať. Rovnaký postoj zaujal aj pápežov hovorca Federico Lombardi. "Môžete vydať čo chcete, ale budete za to niesť zodpovednosť. Je to tak nereálne, že to ani nebudem komentovať. Je to tak neuveriteľné, že nemá zmysel odpovedať na vašu otázku," uviedol pre denník Il Fatto Quotidiano, ktorý žiadal Vatikán o oficiálne stanovisko k dokumentu. Jeho existenciu však nepoprel.

História je plná tajuplných a násilných úmrtí pápežov

Snahe o odstránenie sa nevyhol ani Ján Pavol II., na ktorého spáchali atentát v roku 1981, ale vraj vďaka zásahu Panny Márie svoj boj o život v nemocnici vyhral. Jedna z guliek, ktorú vybrali z jeho tela, bola dokonca umiestnená vo svätyni vo Fatime.

Ján VIII. (872-882): Údajne otrávený a ubitý na smrť.

Adrián III. (884-885): Údajne otrávený.

Štefan VI. (896-897): Pravdepodobne uškrtený.

Leo V. (903): Zavraždený.

Ján X. (914-928): Údajne udusený vankúšom.

Štefan VII. (928-931): Pravdepodobne zavraždený.

Štefan VIII. (939-942): Zmrzačený, zomrel na následky zranení.

Ján XII. (955-964): Zavraždený manželom, ktorému nasadil parohy.

Benedikt VI. (973-974): Uškrtený kňazom.

Ján XIV. (983-984): Vyhladovaný na smrť alebo otrávený.

Sergius IV. (1009-1012): Pravdepodobne zavraždený.

Klement II. (1046-1047): Pravdepodobne otrávený.

Damasus II. (1048): Podľa zvestí zavraždený.

Benedikt XI. (1304-1305): Údajne otrávený.

Ján Pavol I. (1978): Údajne otrávený.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu