Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Turecko schválilo inváziu do Sýrie aj napriek hrozbe svetovej vojny!

Granát hodený na turecké územie zabil matku, jej tri dcéry a ďalšiu ženu. V odvete Turci ostreľujú sýrske pohraničie. Zobraziť galériu (5)
Granát hodený na turecké územie zabil matku, jej tri dcéry a ďalšiu ženu. V odvete Turci ostreľujú sýrske pohraničie. (Zdroj: SITA)

ANKARA/DAMASK - Turecká armáda po stredajšom sýrskom útoku na svoje územie pokračuje v odvetnej operácii. Jej delostrelectvo sa zameriava na sýrske pohraničie. Podľa agentúry AFP je na sýrskej strane niekoľko mŕtvych vojakov. Navyše turecká vláda požiadala o schválenie možnosti cezhraničného zásahu, ktorú parlament odobril.

15:30 Sýria priznala zodpovednosť za ostreľovanie tureckej dediny a oficiálne sa ospravedlnila za civilné obete. Oznámil to dnes turecký vicepremiér Besir Atalay.

14:40 Turecký vicepremiér Beşir Atalay okamžite ubezpečil, že Turecko dáva v otázkach týkajúcich sa Sýrie prednosť koordinovanému postupu s medzinárodnými inštitúciami. Zdôraznil, že dnešné hlasovanie parlamentu nemá byť považované za vyhlásenie vojny. Ankara o ňu podľa neho neusiluje. Schválený zákon má vraj "odstrašujúci účinok".

14:25 Zákon podporilo 320 poslancov v 550-člennom tureckom parlamente. Ankara návrh zdôvodnila tým, že agresívne konanie sýrskej armády sa stalo "vážnou hrozbou" pre štátnu bezpečnosť. Erdoganov poradca však ešte predtým zdôraznil, že konflikt sa budú snažiť urovnať diplomatickou cestou.

14:14 Turecký parlament schválil žiadosť vlády o mandát pre vojenské operácie mimo územia Turecka, pokiaľ to bude kabinet považovať za potrebné. Ankara tak získava ročný mandát pre vojenské akcie a môže tak armádu poslať do Sýrie.

Koaličné strany prevalcovali opozíciu. Návrh prešiel.
Zobraziť galériu (5)
Koaličné strany prevalcovali opozíciu. Návrh prešiel.  (Zdroj: SITA)

13:45 Denník Hürriyet Daily News informoval, že členovia hlavnej opozičnej Republikánskej ľudovej strany (CHP) a Strany mieru a demokracie (BDP) sa rozhodli hlasovať proti návrhu na cezhraničnú operáciu. "Tento návrh umožní svetovú vojnu," uviedol poslanec za CHP Muharrem Ince.

13:23 Ostreľovanie sýrskych cieľov tureckou armádou, pri ktorom podľa sýrskych aktivistov zahynulo najmenej päť vojakov, a žiadosť tureckej vlády o schválenie cezhraničných vojenských operácií v Sýrii parlamentom sú vraj "varovaním" pre Sýriu.

13:10 Berlín vyzval Ankaru k umiernenej reakcii, ale minister zahraničia Guido Westerwelle uistil, že Nemecko "nepochybne stojí za partnerom z NATO. Vyzývame ale aj k rozumnej reakcii na zhoršujúcu sa situáciu," povedal.

12:55 Armáda podľa tureckého denníka Hürriyet vyhodnotila stredajší útok zo Sýrie ako akciu armády. Pôvodne nevylučovala, že v prípade, že boli použité mínometné granáty, mohla strelu vypáliť aj opozičná Sýrska slobodná armáda (FSA). K tomu je FSA dostatočne vyzbrojená. Turecká strana ale dospela k záveru, že bola vypálená bomba, a toho sú schopné jedine armádne vládne jednotky. Preto sa protiútok zameriava na ich pozície pri hranici.

Grafika  tureckého denníka Hürriyet.
Zobraziť galériu (5)
Grafika tureckého denníka Hürriyet.  (Zdroj: Hürriyet)

12:45 Poradca tureckého premiéra Ibrahim Kalin na Twitteri napísal, že Turecko nemá záujem o vojnu so Sýriou. Bude ale brániť svoju hranicu, pričom neustane v politickej a diplomatickej aktivite.

12:24  Šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová ostro odsúdila incident na turecko-sýrskych hraniciach a vyzvala obe krajiny na neunáhlené a rozvážne konanie. "Rozhodne odsudzujem včerajšie ostreľovanie tureckého pohraničného mesta sýrskymi vojenskými silami," uviedla Ashtonová vo vyhlásení pre médiá. Dodala, že opätovne vyzýva sýrske úrady, aby okamžite ukončili násilie a rešpektovali územnú integritu a suverenitu všetkých krajín susediacich so Sýriou.

12:20 Turecká polícia rozohnala slzným plynom demonštráciu pred budovou parlamentu v Ankare, ktorá protestovala proti vojne so Sýriou. Poslanci na mimoriadnej schôdzi rokujú o vládnej žiadosti povoliť armáde operovať na území Sýrie v prípade nutnosti.

Demonštrácia nepomohla, parlament mandát schválil.
Zobraziť galériu (5)
Demonštrácia nepomohla, parlament mandát schválil.  (Zdroj: SITA)

Turecké vojsko strieľa na Tel Abjad, vzdialený zhruba desať kilometrov od hranice. Práve odtiaľ bol podľa rozviedky vedený stredajší útok, ktorý v Turecku zabil päť civilistov. Cieľom tureckých striel sú pozície sýrskych vojakov.

Tureckí vojaci na aute prechádzajú okolo domu, ktorý bol zasiahnutý počas mínometného útoku v tureckom meste Akcakale.
Zobraziť galériu (5)
Tureckí vojaci na aute prechádzajú okolo domu, ktorý bol zasiahnutý počas mínometného útoku v tureckom meste Akcakale.  (Zdroj: TASR)

Ankara v noci na dnešok už požiadala Bezpečnostnú radu OSN, aby prijala akcie na zastavenie podobnej agresie, akej sa v stredu dopustila podľa tureckej vlády Sýria voči Turecku.

Oznámenie o krokoch Ankary prišli po mimoriadnom zasadnutí vlády tureckého premiéra Recepa Tayyipa Erdogana. Ten v stredu vyhlásil, že turecká armáda reagovala bombardovaním sýrskeho územia.

Podľa agentúry Reuters sa predpokladá, že Bezpečnostá rada OSN prijme nezáväzné vyhlásenie, v ktorom odsúdi stredajší mínometný útok a požiada o nenarušovanie územnej zvrchovanosti Turecka. Pre nejednotnosť rady nemožno teraz očakávať jej tvrdší postoj po tom, čo Rusko a Čína už vetovali tri návrhy rezolúcií odsudzujúce sýrsky režim.

Podľa AFP je tiež možné, že Rusko navrhne zmeny pripraveného textu, alebo dokonca vyzve k tomu, aby sa incident stal predmetom medzinárodného vyšetrovania.

Britský minister zahraničia William Hague označil tureckú reakciu za pochopiteľnú, ale varoval pred stupňovaním bojov. "Vyjadrujeme hlboké porozumenie s Tureckom, ale neradi by sme boli svedkami ďalšieho stupňovania konfliktu," povedal Hague. Podľa neho by sýrska vláda mala zabezpečiť, aby sa nič podobné neopakovalo a aby sa napätie na hranici nezvyšovalo.

K zdržanlivosti vyzval aj Hagueov ruský náprotivok Sergej Lavrov. Vyhlásil, že konzultoval situáciu s ruským veľvyslancom v Damasku. "Ubezpečil nás, že to bol tragický incident, ktorý sa nebude opakovať. Domnievame sa, že je veľmi dôležité, aby to Damask oznámil oficiálne," povedal Lavrov v Islamabade.

Zábery nie sú vhodné pre maloletých a ľudí s citlivou povahou

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu