Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hrozný pád lietadla na 2-poschodovú budovu: Zahynuli všetci 153 pasažieri!

Podľa odhadov nikto neprežil Zobraziť galériu (3)
Podľa odhadov nikto neprežil

LAGOS – Najmenej 153 ľudí zahynulo v nedeľu v Nigérii na palube lietadla, ktoré sa zrútilo na dvojposchodovú budovu v najľudnatejšom meste Lagos. Podľa úradov citovaných agentúrou AP neprežil nešťastie v lietadle nikto. Nie je jasné, či si katastrofa vyžiadala ďalšie obete v zasiahnutom dome. Nigérijský prezident Goodluck Jonathan vyhlásil trojdňový štátny smútok a zrušil svoj oficiálny program, uvádza agentúra AFP.


Zasahujúci záchranári vyťahovali podľa televízie CNN z trosiek zväčša zhorené obete. Kým predok lietadla sa zaboril priamo do dvojposchodového domu, zvyšok stroja zasiahol aj okolité budovy. Najmenej tri z nich po páde lietadla horeli. Záchrannú akciu sledovalo niekoľko tisíc zvedavcov.

Svedkovia uviedli, že videli, ako lietadlo vrazilo do budovy a vybuchlo.  Podľa niektorých pred zrážkou zasiahlo elektrické vedenie. Presný počet mŕtvych zatiaľ nebolo možné určiť.

„Dav zošalel. Záchranári sa ani nemôžu dostať k troskám,“ uviedol pre Reuters prizerajúci sa taxikár. „Počuli sme mohutnú explóziu. Najprv sme si mysleli, že to bol kanister s benzínom,“ povedal reportér miestneho denníka Timothy Akinyela. „Potom sme ale počuli niekoľko ďalších výbuchov a všetci začali utekať. Bolo to hrozné. Vládol tu zmätok a všetci kričali,“ dodal.
 

Havária v Lagose, letecké
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter)


Na miesto nešťastia na lagoskom predmestí Iju zasahovali dve hasičské vozidlá a 50 ľudí. Agentúry citujúce šéfa nigérijského úradu pre civilné letectvo Harolda Demurena sa zatiaľ nezhodujú v tom, či lietadlo v čase pádu štartovalo alebo pristávalo. Podľa očitých svedkov stroj letel dlho nízko, až kým narazil do domu. Podľa niektorých zdrojov bolo na palube 147 pasažierov a šesť členov posádky.
.

Havária v Lagose, letecké
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter)

Letecká spoločnosť Dana Air, ktorá začala prevádzku v roku 2008, disponuje podľa svojich stránok iba staršími americkými lietadlami McDonell Douglas MD-83, ktoré môžu mať kapacitu okolo 155 cestujúcich. Tieto lietadlá začali lietať v roku 1984 a posledný stroj bol predaný priamo výrobcom v roku 1999.

Zábery z havárie v Lagose:

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu