Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Na muža v Kalifornii zaútočila puma, zachránila ho medvedica

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LOS ANGELES - Muž, ktorý sa bol v pondelok poprechádzať na svojom obľúbenom mieste v severnej Kalifornii, musel čeliť útoku pumy americkej (Puma concolor).

Mačkovitá šelma na Roberta Biggsa zaútočila vo chvíli, keď zo vzdialenosti približne 120 metrov pozoroval iné dravce - medveďa baribala (Ursus americanus) s mláďatami. Práve mohutná medvedica mu šokujúco pribehla na pomoc a začala s pumou bojovať, čo 69-ročnému turistovi pravdepodobne zachránilo život.

Puma na Biggsa zaútočila zozadu, pričom sa mu zavesila na batoh. "Chytila sa ma a zhodila na zem," povedal Biggs v rozhovore pre periodikum The Huffington Post. Muž pochádzajúci z mesta Paradise pumu zasiahol kladivom do hlavy, no šelma napriek tomu neprestala útočiť. Keď sa chystal na ďalší útok kladivom, zrazu na miesto pribehla medvedica a začala s pumou bojovať. Podľa Biggsa trval tento zápas asi 15 sekúnd. Divoká mačka následne ušla a medvedica sa začal pozerať po mužovi. Po krátkom očnom kontakte odbehla naspäť k mláďatám. Biggs, ktorý na toto miesto chodieva už roky, z boja vyviazol len so škrabancami na rukách. Aj keď ho manželka prosila, aby šiel do nemocnice, rany si doma ošetril len peroxidom.

"Som si na sto percent istý, že mi zachránila život. Pozrela sa na mňa. Videl som predtým už mnoho medveďov a som si istý, že tento vedel, kto som," dodal Biggs. Zaujímavosťou je fakt, že útoky pumy americkej na človeka bývajú pomerne zriedkavé. Od roku 1890 do roku 2007 dokumentuje americký štát Kalifornia len 14 prípadov takýchto atakov, pri ktorých zomrelo šesť ľudí. K útokom medveďov dochádza častejšie, pričom pre človeka nezriedka končia fatálne. Medveď baribal zabil za posledných 12 rokov v Severnej Amerike minimálne 19 osôb. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu