Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Hackeri opäť útočia: V utorok chcú zverejniť zdrojový kód antivírusu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: worldfreshmedia.com)

DILLÍ/SAN JOSÉ - Skupina indických počítačových hackerov zverejnila časť zdrojového kódu programu Norton Antivirus, ktorý vyrába americká spoločnosť Symantec. Chcú tak podporiť Američana Jamesa Grossa, ktorý na Symantec podal žalobu za údajné zastrašovanie spotrebiteľov. Zástupca hackerov, ktorý vystupuje pod prezývkou Yama Tough, chce podľa agentúry Reuters v utorok zverejniť kompletný kód.

Gross v žalobe tvrdí, že firma spotrebiteľom ponúka skúšobnú verziu antivírusového programu, ktorý pri použití naskenuje systém a potom oznámi, že na počítači užívateľa boli zistené bezpečnostné hrozby. Softvér je podľa žaloby upravený tak, že hlásenie o bezpečnostných hrozbách vydá bez ohľadu na to, či v počítači sú, alebo nie. Žaloba tak naznačuje, že Symantec sa snaží svoj softvér predávať pomocou zastrašovania.

"Tento utorok uvidíte kompletný zdrojový kód programu Norton Antivirus v objeme 1,7 gigabytov. Zvyšok bude nasledovať," napísal Yama na svojom twitterovskom profile. Pred pár dňami hacker zverejnil časť zdrojového kódu a niekoľko skrytých e-mailov. Dáta podľa neho pochádzajú zo serverov indickej vlády.

Jadrom sporu sa stala verzia softvéru z roku 2006 a týka sa skupiny programov Norton utilities a PC Tools. Hackeri zatiaľ zverejnili viac ako 13 000 súborov. "Odovzdajte to súdnym orgánom, nech ten spor vyhráte," odkazujú hackeri Američanovi. Zatiaľ ale nie je jasné, ako presne by mohol zdrojový kód v tomto spore pomôcť. Symantec tvrdí, že podaná žaloba je bezpredmetná.

Hovorca spoločnosti Symantec uviedol, že firma skupinu programov Norton Utilities 2006 už nepredáva, ani nepodporuje. "Súčasná verzia programov Norton utilities bola zásadne prebudovaná a s programom Norton Utilities 2006 už nezdieľa žiadnu časť kódu," povedal. Firma tiež potvrdila, že sa niekto zmocnil časti jej zdrojového kódu, informácie vraj ale nepochádzajú zo serverov firmy a jej sieť nebola kompromitovaná.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu