Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Polícia dokáže vďaka novému programu predpovedať trestné činy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

SANTA CRUZ - Polícia v americkom meste Santa Cruz používa unikátny počítačový program, ktorý umožňuje predvídať zločiny, ako sú vlámania a krádeže áut. Na svojej internetovej stránke o tom informovali noviny The New York Times (NYT).

Program už pomohol policajtom zabrániť trestnej činnosti a zatknúť päť ľudí, povedal analytik kriminálnej polície Zach Friend. Vďaka nemu napríklad zatkli dvoch zlodejov na parkovisku v štvrti označenej novým programom ako miesto, na ktorom sa s veľkou pravdepodobnosťou budú páchať trestné činy. Na jedného bol vydaný zatykač, u druhého sa našli drogy.

Podľa NYT počítačový program vyvinul tím vedcov vrátane dvoch matematikov, antropológa a kriminalistu. Technológia pracuje s údajmi poskytnutými políciou v Los Angeles, ktorá ju taktiež plánuje čoskoro začať používať.

"Prvé výsledky sú impozantné. V júli počet krádeží vlámaním klesol o 27 percent v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka, čo naznačuje, že cielený monitoring môže mať odstrašujúci účinok," povedal Friend.

Program generuje na základe analýzy a porovnania činov za ostatných osem rokov najpravdepodobnejšie miesta a časy spáchania trestných činov. Predpovede sú na dennej báze upravené tak, aby zohľadňovali nové trestné činy a aktualizácie programu. Jeho úspešnosť však bude podľa Frienda možné hodnotiť vo väčšej miere za šesť mesiacov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu