Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V kauze tendra, o ktorom prehovoril prokurátor Špirko, sa dejú veci: U Kaliňáka zmizli doklady

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Vasiľ Špirko vystúpil začiatkom marca pred novinármi s vážnymi obvineniami na exministra vnútra Roberta Kaliňáka a Jána Počiatka. Obaja mali získať státisícové úplatky ako províziu zo zákazky na sieťové komponenty a technológie. Ministerstvo vnútra však tvrdí, že nemá k dispozícii podklady k verejnej súťaži za 15 miliónov eur.

Začiatkom marca zverejnil prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Vasil Špirko detaily svedectva daňového podvodníka Ľuboša Vargu. Vďaka tomuto svedectvu Špirko čelil niekoľkým obvineniam. Podľa tohto svedectva mali brať exminister vnútra Robert Kaliňák a exminister dopravy Ján Počiatek státisícové provízie. Úplatky mali vytiahnuť z tendra na ministerstve vnútra. Informuje o tom portál Aktuality.sk.

Ministerstvo vnútra nemá podklady

Ministerstvo vnútra však teraz tvrdí, že nemá k dispozícii podklady k verejnej súťaží na dodávku  sieťových prvkov a IT služieb za 15 miliónov eur. Redakcia Aktuality.sk požiadala o sprístupnenie podkladov k tejto súťaži na základe infozákona. Ministerstvo im však informácie neposkytlo. "Povinná osoba nevyhovuje žiadosti žiadateľa v celom jej rozsahu z dôvodu, že informáciami požadovanými žiadateľom povinná osoba v čase podania žiadosti o informácie nedisponuje," píše sa v rozhodnutí, no dôvody, prečo rezort podklady nemá, sa neuvádzajú.

Tlačový odbor rezortu vnútra sa vo svojom rozhodnutí odvolala aj na rozhodnutie Najvyššieho súdu SR z mája 2009. "Oprávnené osoby môžu požadovať len informácie o takých im známych skutočnostiach, ktoré má povinná osoba k dispozícii a ktoré je povinná na žiadosť poskytnúť," uviedol. "Povinná osoba vykonaním šetrenia dospela k záveru, že tieto informácie nie je možné sprístupniť, nakoľko nimi v čase podania žiadosti o informácie nedisponuje."

Doklady zrejme neexistujú

Podľa zákona o verejnom obstarávaní je povinná lehota uchovania dokladov päť rokov. "Verejný obstarávateľ a obstarávateľ eviduje všetky doklady a dokumenty z použitého postupu verejného obstarávania a uchováva ich päť rokov od uplynutia lehoty viazanosti ponúk." Keďže ide o tender z roka 2010, lehota v tomto prípade uplynula. 

Špirko hovoril v marci o zákazke ministerstva vnútra z roku 2010, v ktorej šlo o dodanie sieťových komponentov a technológií za 15 miliónov eur. Svedok uvádzal spoločnosti, ktoré sa zúčastnili zákazky, osoby a finančné vzťahy. Popísal dve osoby - Milana a osobu zvanú "Peňaženka". Uvádzaný tender vyhrala spoločnosť Tempest a keďže súťaž sa uskutočnila ešte pred vznikom centrálneho registra zmlúv, dohoda s firmou nie je zverejnená. Nie sú zverejnené ani iné dokumenty, na základe ktorých by bolo možné preveriť transparentnosť obstarávania.

Viac o téme: Ministerstvo vnútraTenderRobert KaliňákJán PočiatekVasiľ Špirko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu