Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ešte väčší škandál: Nové odhalenie v kauze Evka, ministerstvo vyše rok ukrývalo toto tajomstvo

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zdá sa, že kauza kontroverzného galavečera, ktorým sme minulý rok začali svoje predsedníctvo v Rade EÚ, len tak nevyprchá. Najnovšie sa na povrch dostali ďalšie informácie, ktoré rezortu zahraničia a jeho šéfovi Miroslavovi Lajčákovi narobia vrásky na tvári.

Ako uvádza blog Transparency International Slovensko, ministerstvo zahraničia pôvodne Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) tvrdilo, že zakázka na kontroverzný galavečer predstavenia loga nášho predsedníctva bola Agentúre Evka udelená priamo bez súťaže. Dôvodom mal byť fakt, že objem zakázky nedosiahol limit pre jej uskutočnenie.

Podľa dokumentov, ktoré získalo Transparency, to však nie je pravda. „Ministerstvo prieskum trhu robilo, ponuky prišli," tvrdí a dodáva, že Evkou ponúknuté služby ani neboli najlacnejšie a pre štát najvýhodnejšie. Okrem Evky boli priamo oslovené aj dve produkčné spoločnosti Eibner Production a Globe Production.

Špekulácie o dohodnutej zakázke

Ponuku teda podala aj firma Tomáša Eibnera, ktorý napriek prehre nakoniec režíroval galavečer. Ani tu nemá byť všetko s kostolným poriadkom. Ako uvádza Protimonopolný úrad vo svojej štúdii, ak konkurent v súťaži neskôr robí aj napriek prehre na zákazke, ide o indíciu nelegálneho kartelu. Analýza ponúk podľa Transparency zvyšuje podozrenie, že šlo o vopred dohodnutú zákazku v prospech Evky.

Situácia je komplikovaná aj preto, že ministerstvo doteraz nezverejnilo ako finálnu obsahovú, tak ani cenovú ponuku Agentúry Evka. Obe konkurenčné ponuky majú aj náklady na umelcov, recepciu ako aj nájomné budovy. Tieto položky však za víťaznú agentúru malo zaplatiť ministerstvo „s absurdným argumentom, že tak ušetrilo na marži za sprostredkovanie", tvrdí neziskovka.

„Alebo inak – ak by aj pri ponuke Eibnera za neho MZV zaplatilo priestory, umelcov a recepciu, tak mal vyhrať Eibner Production, lebo štát by mu za galavačer vyplatil len 95 tisíc, kým Evka nás vyšla na 156 tisíc eur!" vysvetľuje mimovládna organizácia.

Čo skrýva ministerstvo?

Transparency sa preto pýta, či majú lajčákovci čo skrývať. Taktiež dodáva, že dvojnásobné preplácanie časti nákladov zo strany ministerstva (peniaze išli Evke podľa zadania a subdodávateľom podľa extra zmlúv) malo vytvoriť nadmerný zisk pre Evku.

Problémovým sa ukazuje aj finálne vyúčtovanie nákladov Evky. Po porovnaní s ponukami konkurencie vychádzajú nadhodnotené. „Manažér 40 minútovej akcie je pri prvých dvoch ponukách ohodnotený na 5 až 10 tisíc eur – Evka si účtovala 20 tisíc," píše sa na blogu. Podobne dopadli aj LED steny či hostesky. 

Viac o téme: Miroslav LajčákMinisterstvo zahraničia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu