Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

MIMORIADNA SPRÁVA Smer zradil Danka! Koaličná kríza vrcholí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zrada, pomsta, koniec mieru v koalícii. Nezainteresovaný divák to musí konštatovať po tom, čo dnes videl v parlamente. SNS a Smer sú na nože a deň pred koaličnou radou sa všetko iba zhoršilo. Danko zúri, Fico si potichu mädlí ruky a jeho poradca Tomáš oslavuje. Podľa našich informácií je situácia poriadne dramatická.

Kým cez víkend koaliční predstavitelia upokojovali situáciu ohľadom koaličnej krízy, tá sa dnes rozhorela naplno. Všetko to odštartovali dve hlasovania vo výbore pre nezľučitelnosť funkcií. V koalícii totiž platí nepísané pravidlo, že koaliční partneri sa podržia. Smer mal podržať Danka a SNS mala podržať Erika Tomáša. To sa však dnes nestalo.

SNS svoje slovo dodržala, keď v prvom prípade podržala koaličného poslanca a šéfa mediálneho tímu Róberta Fica Erika Tomáša. Podľa hlasovania totiž nemusí výboru vysvetliť jeho angažovanie v kauze Čistý deň.

Podnet na Tomáša dali poslanci SaS, nazdávajú sa, že konal v rozpore s verejným záujmom. Liberáli pripomenuli stretnutie Erika Tomáša s predstaviteľmi galantského resocializačného zariadenia, ktoré je predmetom vyšetrovania v kauze sexuálneho zneužívania maloletých. Poslancom SaS prekáža, že sa stretli na úrade vlády, kde poslanec Tomáš pôsobí ako poradca premiéra. Stretnutie sa konalo počas rokovania parlamentu. Problémom je podľa SaS aj to, že predmetom stretnutia bolo mediálne poradenstvo. Tomáš bez súhlasu zverejnil list poškodenej, ktorý mohol napomôcť pri objasnení skutku, čím sa priamo zainteresoval do kauzy.

Tomáš nedávno označil podnet za šikanu zo strany SaS. "Od začiatku išlo o absurdný podnet, ktorý útočil na podstatu činnosti poslanca, ktorou je stretávanie sa s ľuďmi s cieľom oboznámiť sa s ich problémami. Ako jediný poslanec som sa v prípade Čistý deň stretol so všetkými zainteresovanými stranami - vedením zariadenia, zamestancami, deťmi  i rodičmi vrátane matky Natalie," reagoval poslanec.

Celú kauzu zhodili poslanci zo stola aj vďaka hlasom SNS. Už o pár minút však idylka skončila, keď výbor odhlasoval Dankovi pokutu za neúplne majetkové priznanie za rok 2015. V podnete voči nemu išlo o pôžičky pre SNS pred parlamentnými voľbami 2016. Danko priznal aj neuvedenie hypotéky. Podľa Danka išlo o omyl, ktorý priznal.

V liste výboru uviedol, že neuvedenie pohľadávky voči tretej osobe vzniklo jeho nedopatrením a nejasnosťou zákona. Súčasne informoval, že opomenul uviesť hypotekárny úver, ktorý súvisí s domom uvedeným v majetkovom priznaní. Za opomenutie sa ospravedlnil. Keďže tým porušil zákon, výbor mu odklepol pokutu vo výške troch priemerných mesačných platov v národnom hospodárstve za rok 2015. Čo je necelých 2650 eur.

Danka potopili práve smeráci, ktorí hlasovali za finančnú sankciu pre Danka. Podľa našich informácii táto zrada poriadne nahnevala predsedu parlamentu. Už zajtra bude koaličná rada, kde sa po dlhom čase stretnú najvyšší predstavitelia koaličných strán, pričom Danko s Ficom už niekoľko dní nekomunikuje.

Viac o téme: KrízaRobert FicoAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu