Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Procházka: Slovensko by sa malo pri rusko-ukrajinskom konflikte spojiť s Poľskom

Radoslav Procházka
Radoslav Procházka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slovensko musí v súvislosti s rusko-ukrajinským konfliktom hovoriť smerom von jednotným hlasom a na diplomatickom fóre ochrániť svoje vlastné záujmy spoločne s Poľskom. Myslí si to mimoparlamentná strana Sieť.

Štát by mal podľa jej lídra Radoslava Procházku využiť fakt, že do júna tohto roka predsedá Vyšehradskej štvorke (V4). "Toto je čas zladiť si noty s momentálne najvplyvnejším slovanským národom v Európe – s Poliakmi. Poľsko malo v dejinách v zásadných geopolitických otázkach vždy hlavu aj srdce na správnom mieste a úplne prirodzene je diplomatickým aj hospodárskym lídrom strednej a východnej Európy," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

Ako dodal, úzka zahranično-politická spolupráca Slovenska s Poľskom poslúži ochrane slovenských záujmov v regióne a posilní jeho geopolitický status v rámci Európskej únie (EÚ). Riešenie situácie na Ukrajine musí podľa neho zostať v európskej réžii. "Je to pre Európu príležitosť preukázať schopnosť prijímať autonómne a zároveň efektívne riešenia zásadných bezpečnostných hrozieb," zdôraznil Procházka.

Výsledok gréckych volieb podľa Siete nie je dôvodom na paniku, no ponúka Európe lekciu. "Prehlbovanie priepasti medzi elitárskym spôsobom vládnutia na jednej strane a očakávaniami ľudí na strane druhej vytvára priestor pre radikalizáciu spoločnosti. Sociálny zmier nie je heslo, je to praktická nevyhnutnosť," domnieva sa šéf strany.

Zároveň vyhlásil, že spoločenské napätie na Slovensku je spôsobené neudržateľným stavom "drancovania" spoločných peňazí. To, pre čo Gréci niekoľko rokov protestujú, museli Slováci podľa neho trpezlivo zvládnuť už od čias konsolidácie slovenských bánk. "To minimum odmeny, ktorú si zaslúžia, je normálna, slušná správa ich daní, v ich prospech," uzavrel Procházka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu