Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kaliňák: Spojenie prezidentských volieb a eurovolieb nie je prakticky možné

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Ideu spojiť prezidentské voľby a voľby do Európskeho parlamentu, tak ako to navrhuje SaS, vníma minister vnútra SR Robert Kaliňák ako prakticky neuskutočniteľnú, ktorá navyše neprinesie úsporu finančných prostriedkov. Uviedol to dnes pred novinármi pri otázkach, ktoré sa týkali volebného systému i účasti vo voľbách.

Kaliňák upozornil, že spájaniu prezidentských volieb i eurovolieb bráni rozdielny termín ich konania. "Termín eurovolieb je fixný a termín prezidentských volieb nemôžete len tak posúvať, nemôžete niekomu skracovať alebo predlžovať mandát," zdôraznil Kaliňák. Pripomenul aj to, že prezidentské voľby sú dvojkolové a za problematické označil taktiež kreovanie jednej komisie, ktorá by dohliadala nad priebehom oboch volieb. 

"Neviem si to dobre predstaviť," uviedol Kaliňák. V prípade viacerých komisií by bola podľa Kaliňáka úspora verejných zdrojov pri spojení oboch volieb minimálna. "Najdrahšou časťou volieb sú komisie," pripomenul. "Jediné, na čom by ste ušetrili je, že ak strážia budovu dvaja až štyria policajti, tak teraz miesto jednej komisie by strážili obe komisie, no pri manévroch, ktoré by si vyžiadalo spojenie oboch volieb, by to nebola podľa môjho názoru úplne významná čiastka," povedal Kaliňák.

Skepticky sa tiež vyjadril aj k ďalšej myšlienke SaS, a to dávať za účasť vo voľbách, ktoré by sa organizovali miesto soboty v piatok, deň pracovného voľna. "Čo by na to asi povedali súkromné firmy," odpovedal protiotázkou minister vnútra. K poznámke, že liberáli v tomto prípade navrhujú zrušiť jeden zo štátnych sviatkov, minister odpovedal ďalšou otázkou: "Prečo to nenavrhovali, keď boli vo vláde?"

 V prípade volebných zákonov sú podľa neho možné ešte určité malé technické úpravy, no podstatné zmeny, napríklad počet volených poslancov NR SR, už pred najbližšími voľbami neočakáva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu