Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Procházka: Záujmom Slovenska musí byť tučnejšia peňaženka

Radoslav Procházka
Radoslav Procházka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Záujmom Slovenska musí byť čo najtučnejšia peňaženka, z ktorej budú mať úžitok naše podniky a teda zamestnanci a silnejší spoločný európsky meč, ktorý ochráni naše záujmy. Pred blížiacim sa koncoročným (18. - 19. 12.) summitom EÚ v Bruseli to dnes vyhlásil líder strany Sieť Radoslav Procházka.

"Posun do hospodárskeho jadra Európy by mal byť jasnou prioritou Slovenska, čo znamená dostať na Slovensko čo najviac európskych peňazí. Súvisí to aj s prípravou na naše predsedníctvo v EÚ v roku 2016. Považujeme za politickú prioritou slovenského predsedníctva reformu politiky súdržnosti po roku 2020," povedal Procházka. Podľa neho v roku 2016 totiž prebehne na pôde EÚ strategická diskusia o nových pravidlách pre finančnú solidaritu. "Reálne hrozí, že sa v EÚ skončí obdobie tohto typu pomoci, na aký sme boli zvyknutí doteraz," upozornil s tým, že kohézna politika sa naviaže na štrukturálne reformy v členských štátoch a bude postavená na investičnom princípe.

"My potrebujeme oba zdroje financovania - aj granty, aj investície, ale dnes vidíme, že nie sme pripravení zmysluplne čerpať ani jeden z tých prameňov. Preto nás čaká niekoľko domácich úloh," zdôraznil šéf Siete. Prvou je podľa jeho slov pomenovanie príčin nášho zlyhávania v čerpaní eurofondov. "Ak prídeme o stámilióny eur, bude to najťažšie zlyhanie vlády Robert Fica," odkázal.

Za širšiu stredoeurópsku úlohu pre Slovensko označil zorganizovanie koalície ôsmich štátov (V4, tri pobaltské štáty, Bulharsko, Rumunsko) s cieľom opätovne sa pokúsiť o predĺženie obdobia na čerpanie eurofondov. Za kľúčovú úlohu vo sfére zahraničnej politiky považuje Procházka obnovu dôvery v radoch kľúčových spojencov, osobitne Nemecka a Poľska. "Je to v našom životnom záujme. Tejto dôvere veľmi ubližuje, ak niekoľko dní pred uzavretím prímeria na Ukrajine predseda vlády akoby mimochodom ohlási na území nášho najväčšieho suseda veľkú apokalypsu. Postojom Slovenska na tomto summite nesmie byť provokácia našich kľúčových spojencov, ale intenzívna snaha o spoločný postoj," odporučil.

Slovenskej republike tiež Procházka odporúča, aby sa usilovala o vstup Srbska do EÚ. "Stabilita Balkánu prostredníctvom rozšírenia únie je pre dlhodobý záujem Slovenska mimoriadne dôležitá vec. Nám môže pomôcť nielen politicky, ale aj ekonomicky," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu