Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Lipšic: Referendum o rodine nezasahuje do základných práv a slobôd

Daniel Lipšic
Daniel Lipšic (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Otázky referenda o ochrane rodiny nezasahujú do základných práv a slobôd, ktoré zaručuje Ústava SR alebo európske súdy. Právne stanovisko s takýmto záverom zaslala na ústavný súd právnická nezisková organizácia Alliance Defending Freedom (ADF). Na tlačovej besede o tom informoval právnik ADF Roger Kiska a poslanec Národnej rady SR Daniel Lipšic, ktorý s organizáciou spolupracuje.

Lipšic sa vyjadril, že Ústava SR zakazuje referendum o základných právach a slobodách, ktoré sú vyjadrené v našej ústave, respektíve v judikatúre orgánov, ktorými sme viazaní, a to je Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu a Európsky súdny dvor v Luxemburgu. „Naše podanie sa podrobne zaoberá judikatúrou oboch súdov a prichádza k záverom, že referendové otázky nijako nezasahujú do práv zaručených našou ústavou ani práv, ktoré garantuje či Rada Európy cez štrasburský súd alebo Európska únia cez luxemburský súd,“ povedal Lipšic. 

Prvé tri otázky referenda podľa analýzy ADF potvrdzujú platný právny stav na Slovensku. „Pokiaľ sa občania rozhodnú potvrdiť existujúci právny stav v referende do podoby ústavného práva, pretože výsledok referenda má záväznosť ústavného zákona, tak majú právo to urobiť,“ uviedol Roger Kiska. 

Štvrtá otázka sa týka rodičovských práv. Podľa Rogera Kisku je stabilnou judikatúrou štrasburského súdu, že rodičia majú právo rozhodnúť, že vyberú deti z tried pre výuku, s ktorou nesúhlasia. „Sám som zastupoval pred ESĽP prípady, kde rodičia dostali krátkodobé väzenské tresty za to, že sa snažili o výnimku pre deti zo sexuálneho vzdelávania,“ hovoril právnik. Podľa jeho názoru by referendové otázky pred medzinárodnými súdmi obstáli. „Mnohé už boli rozhodované,“ dodal. 

Referendum by mohlo podľa Lipšica znamenať rozhodovanie v dvoch veciach. „O potvrdení zákazu vytvoriť nové právo, ktoré ústavou priznané nie je, a potom môže byť referendum o návrhu vytvoriť nové právo, ktoré by posilnilo práva rodičov rozhodovať o vzdelávaní vlastných detí,“ povedal Lipšic s tým, že referendové otázky sú hodnotové, na ktoré má rovnako kvalifikovaný názor ktorýkoľvek občan Slovenska. 

Prezident Andrej Kiska sa obrátil na ústavný súd, pretože má pochybnosti, či sa štyri referendové otázky netýkajú základných práv a slobôd zaručených Ústavou SR a Dohovorom o ochrane ľudských práv a slobôd ako aj Chartou základných práv Európskej únie. Žiada, aby ústavný súd posúdil, či sú alebo nie v súlade s našou ústavou a či možno alebo nemožno vyhlásiť referendum s nimi.

Podľa ústavy referendum vyhlasuje prezident, ak o to petíciou požiada aspoň 350-tisíc občanov, a to do 30 dní od prijatia petície. Aliancia za rodinu tvrdí, že sa im podarilo vyzbierať viac ako 400-tisíc podpisov. Ústava však dáva Kiskovi možnosť podať na ústavný súd návrh na rozhodnutie, či je predmet referenda v súlade s ústavou, vtedy lehota 30 dní neplynie. Ústava hovorí, že predmetom referenda nemôžu byť základné práva a slobody, dane, odvody a štátny rozpočet. 

Aliancia sa chce občanov Slovenska v referende pýtať štyri otázky: Či súhlasia s tým, aby sa manželstvom mohol nazývať len zväzok jedného muža a jednej ženy, či súhlasia, aby si homosexuálne alebo iné zväzky nemohli nárokovať práva manželstva, či súhlasia, aby si homosexuálne zväzky nemohli nárokovať adopcie detí a či súhlasia, aby rodičia mohli rozhodovať o spôsobe výchovy a vzdelávania svojich detí v školách pri citlivých kultúrno-etických veciach, ako je sexuálne správanie sa alebo eutanázia. Aliancia za rodinu je občianska iniciatíva organizácií a jednotlivcov, ktorá vznikla v decembri 2013 na podporu hodnôt manželstva a rodiny. 

Alliance Defending Freedom je právnická nezisková organizácia s tímom 40 advokátov a 2 100 spolupracujúcich advokátov, ktorí sa zameriavajú na ústavnoprávne aspekty práva na život, ochrany rodiny, slobody náboženského vyznania, slobody prejavu, a súvisiacich práv. ADF zastupovalo alebo intervenovalo v desiatkach prípadov pred Európskym súdom pre ľudské práva. ADF má osobitný konzultačný status pri Hospodárskej a sociálnej rade OSN a plnú akreditáciu pri Agentúre EÚ pre základné práva, Európskom parlamente a pri Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu