Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Matica slovenská vyjadrila podporu ministrovi kultúry Maďaričovi

Marián Tkáč
Marián Tkáč (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Predstavitelia Matice slovenskej podporili ministra kultúry SR Mareka Maďariča v revízii prvého návrhu štátneho rozpočtu jeho rezortu. Prostriedky investované do kultúry prinesú podľa nich Slovensku politický, hospodársky efekt a upevnia povedomie štátnosti a hrdosti na slovenské kultúrne hodnoty. Uviedli to Marián Tkáč, predseda Matice slovenskej a jej správca Maroš Smolec.

Podľa ich slov politika, hospodárstvo a kultúra sú obsahom aj piliermi svetových i národných dejín. Štátoprávne dokumenty a ustanovizne Slovenska vidia stáť na veľkomoravskej kultúre, bernolákovských a štúrovských kultúrnych tradíciách.

„O konzervovanie takto ponímanej národnej kultúry sa usiluje Matica slovenská od začiatkov svojej existencie až po súčasnosť. Ale to je len jej duchovný rozmer, lebo kultúrne dedičstvo zahrňuje aj materiálne záležitosti, industriálne a prírodné pamiatky,“ povedali predstavitelia Matice slovenskej. Národné kultúrne inštitúcie, ako múzeá, divadlá, knižnice, archívy i galérie sa zrodili podľa nich v Matici.

Dnes ich v plnom rozsahu zriaďuje a financuje štát, ktorý podporuje aj početné verejnoprávne ustanovizne na čele s rozhlasom a televíziou. Tkáč so Smolecom však upozorňujú, že existujú tisícky ďalších aspektov kultúry, ktorá chýba v súčasnej slovenskej spoločnosti, aj v porovnaní s okolitými štátmi. Pokladajú preto investovanie prostriedkov do slovenskej kultúry za potrebné a efektné.

„Slovenská kultúra, jej minulosť, prítomnosť i budúcnosť, si to právom zaslúži i v dnešných časoch všeobecnej krízy,“ dodali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu