Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Šéf IDH: Vlaky zadarmo pre študentov sú nesystémovým a populistickým krokom

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Zavedenie cestovania vlakom zadarmo pre študentov je nesystémovým a populistickým krokom. Myslí si to šéf Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo (IDH) Ondrej Matej, ktorý je členom opozičnej SDKÚ-DS a v minulosti radil bývalej premiérke Ivete Radičovej.

Takto zareagoval na pripravované kroky vlády, ktorá chce od 17. novembra zaviesť cestovanie pre študentov a dôchodcov zadarmo. "Pri dôchodcoch problém nemám," skonštatoval Matej.

Keby však malo byť takéto opatrenie spravodlivé, malo by sa podľa neho zaoberať celou verejnou dopravou, čiže aj autobusovou a mestskou hromadnou. Takto to totiž bude nespravodlivé voči tým, ktorí nemajú možnosť cestovať vlakmi.

Ľubomír Palčák z Výskumného ústavu dopravného (VÚD) v Žiline nechcel hodnotiť ekonomický či sociálny rozmer týchto opatrení. Z dopravného pohľadu to však podľa neho môže znamenať nárast cestujúcich vo vlakoch.

"Z tohto pohľadu to hodnotím pozitívne," skonštatoval Palčák. Počet cestujúcich vo vlakoch totiž klesá a napríklad v roku 2012 premávali podľa neho vlaky obsadené v priemere na necelých 40 %.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu