Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Blaha: Rusko nie je nepriateľ, treba s ním viesť dialóg

Ľuboš Blaha
Ľuboš Blaha (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – S Ruskom by sa mal viesť konštruktívny dialóg, myslí si predseda parlamentného výboru pre európske záležitosti Ľuboš Blaha (Smer-SD). Ako povedal dnes, prekáža mu, ak niekto z Ruska vytvára nášho nepriateľa.

„Európa a Rusko sa vzájomne potrebujú, s Ruskom sa musíme rozprávať, s Ruskom treba spolupracovať,“ povedal. Blaha bude NR SR zastupovať vo štvrtok v Moskve na treťom medzinárodnom parlamentnom fóre. Predseda ruského parlamentu Sergej Naryškin naň pozval každého, komu záleží na hĺbkovom, férovom a profesionálnom dialógu.

Podľa Blahu je to štandardné fórum, ktorého témami sú najmä medziparlamentný dialóg, úloha parlamentov, strategické partnerstvá v histórii a medzinárodné právo. Zúčastňujú sa tam nielen politici, ale aj vedci. „Predpokladám, že napriek formálnym témam sa bude riešiť najmä kríza na Ukrajine a vzťah EÚ a Ruska,“ povedal Blaha. 

Blaha chce na fóre prezentovať potrebu dialógu. „Rusko nie je nepriateľ, ekonomické sankcie nie sú riešením, nárast zbrojenia odmietam,“ povedal s tým, že vzájomné oslabovanie EÚ a Ruska môže pomôcť najmä USA. Blaha tiež zdôraznil, že odmieta dvojaký meter.

„Ak odsudzujeme anexiu Krymu, mali by sme rovnako principiálne odsudzovať aj porušenie medzinárodného práva v prípade Kosova, Guantanáma, Golanských výšin a podobne,“ dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu