Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Csáky: Európska zahraničná politika neexistuje, chýba nám profík

Pál Csáky
Pál Csáky (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Európsku úniu by nateraz nerozširoval. Je za šetrenie, napríklad zrušením rokovaní v Štrasburgu či prepustením úradníkov. Únii vyčíta neexistenciu zahraničnej politiky. "Kým nebude na poste komisára profík s dostatočnými kompetenciami, nemáme šancu," povedal bývalý šéf SMK Pál Csáky. Rozhovor s Csákym je súčasťou projektu, v ktorom agentúra predstavuje lídrov kandidátok pre voľby do Európskeho parlamentu (EP).

 -Europarlament je ešte stále občas vnímaný ako odkladisko starých vyslúžilých politikov. Chcete sa do europarlamentu "upratať" a v podstate tam doslúžiť?-

      Za takýto názor môžu bývalí poslanci EP. Europoslanec má týždeň na prácu doma. Bývalí alebo aj súčasní europoslanci zo Slovenska to nevyužívali. Ja nemienim odísť tak, že po mne nezostane stopa.


      -Čo mienite robiť pre to, aby vás bolo v europarlamente počuť a aby ste priblížili EP ľuďom?-

      Chcem európske pomery v slovenských regiónoch a tlmočiť názor ľudí priamo v Bruseli. Asi budem menej príjemný europoslanec.


      -Kandidáti často hovoria, že v EP budú hájiť národnoštátne záujmy Slovenska. Ktoré záujmy Slovenska chcete chrániť?-

      Chcem chrániť záujmy svojich voličov. A vidím dva problémy. Sme v EÚ a rastú rozdiely medzi vyspelými a nevyspelými regiónmi na Slovensku aj v celej Únii. Budem sa snažiť otvoriť tému využívania európskych peňazí na podporu problematických regiónov. A druhý problém sú všeobecné demokratické problémy na Slovensku. Nemôžu byť excesy ako prípad Hedvigy Malinovej. Budem sa venovať aj rešpektovaniu menšinových a ľudských práv.


      -SMK sa netají dobrými vzťahmi s maďarskou vládou, so stranou Fidesz. Viete vylúčiť, že v EP budete skôr nápomocný maďarskej vláde ako tej slovenskej?-

      Ak sa do EP dostanem, budem pracovať v EPP. Mám veľmi dobré kontakty s CDU, CSU aj s niektorými talianskymi a francúzskymi konzervatívcami. Takže rozhodne to nebude len spolupráca s maďarskými poslancami. Bude širšia.


      -Vaši dvaja členovia kandidujú za dve maďarské strany, Fidesz a extrémistický Jobbik. Ako to vnímate?-

      V oboch prípadoch ide o nezvoliteľné miesto. V prípade Fideszu bol krok s nami konzultovaný. Čo sa týka Jobbiku, o tom sme nevedeli. Myslím si, že to nebol dobrý krok.


      -Budete voči kandidátovi, ktorý sa spojil s extrémistami, konať?-

      Je slobodný a má právo aj na omyly. Pravdepodobne by bolo dobré, keby pozastavil členstvo v SMK alebo zo strany odišiel.


      -Spomenuli ste členstvo SMK v EPP. Členom tejto frakcie je aj Most-Híd. S bugárovcami si na Slovensku neviete prísť na meno. Ako chcete spolupracovať v EP napríklad pri hájení záujmov Slovenska?-

      Idem za svojich voličov, ktorí sú občanmi SR. Tam sa neobhajuje štátny záujem, ale záujem voličov a to budem robiť. Chcem sa sústrediť na EPP.


      -Lídrom kandidátky Mosta-Híd je Zsolt Simon, s ktorým ste mali v SMK spory a nerozišli ste sa v dobrom. Ako líder má zrejme najvyššie šance uspieť. Viete si vôbec predstaviť spoluprácu s ním?-

      Chcem spolupracovať s každým korektným človekom. S kolegami zo slovenských strán aj z iných. Netajím sa tým, že aj s poslancami z Maďarska. Sú tam aj niektoré problematické strany, s ktorými spolupráca pravdepodobne nebude možná. Ale chcem sa zamerať predovšetkým na nemecké, rakúske, francúzske a talianske strany. Tam vidím väčšiu silu.


      -Boli by ste za zrušenie rokovaní v Štrasburgu, čím by sa znížili náklady na prevádzku EP, keďže by sa rokovalo len v Bruseli?-

      Rozhodne. Myslím si, že to bola zbytočná chyba, aj keď rozumiem Francúzom. Je mi jasné, že to mal byť určitý balans, ale je to čisté vyhadzovanie peňazí. Na jednej strane chceme väčšiu efektivitu EÚ a na druhej strane robíme takéto excesy. To nemá zmysel.


      -Kritici Únie hovorili o mrhaní peniazmi a odďaľovaní problémov aj pri zachraňovaní Grécka eurovalom. Ak by sa opäť mali zachraňovať štáty a opäť by sa hlasovalo o eurovale, podporili by ste ho?-

      Euro potrebuje ochranu proti špekuláciám aj proti vnútorným problémom eurozóny. Ale odporúčal by som nenechať situáciu zájsť tam, kde už je zle. Myslím si, že dvaja predsedovia EK a dvaja komisári zodpovední za finančnú politiku, bývalí a súčasní, by mali vrátiť tretinu svojich platov, lebo dopustili problémy, hoci vedeli o trikoch zo strany Grécka. Najlepšia ochrana je prevencia. Ale ak už je problém na stole, treba zachraňovať a keby tu bola opäť táto situácia, musel by som hlasovať za. Ale hneď by som otvoril otázku zodpovednosti.


      -Únia volá po konsolidácii verejných financií, členské štáty sa majú usilovať o zníženie svojich deficitov pod tri percentá. Ako by mal vyzerať rozpočet Únie, aby neplytvala?-

      Treba odbúrať také veci, ako je plytvanie peniazmi napríklad na rokovania v Štrasburgu. A trochu teraz preženiem, ale keby bol prepustený každý druhý úradník v Bruseli, tak EÚ by pracovala efektívnejšie. Treba začať šetriť na úrovni centra a urobiť rekonštrukciu európskeho rozpočtu. Sú v ňom veľké anomálie. Bolo by dobré ho koncentrovať na skutočné problémy.


      -Skúste konkrétnejšie, na ktoré?-

      Rastúci rozdiel medzi bohatými a chudobnými, rastie chudoba. Je to nebezpečné a raz to môže vyústiť do sociálneho výbuchu. A druhý problém je neriešenie toho, ako by mali jednotlivé kultúry žiť vedľa seba. Je tu ilegálna imigrácia, napätie rastie a nikto na to nemá riešenie. A aj to môže buchnúť.


      -Únia dotuje členské štáty eurofondami. Aký je váš názor na tieto dotácie? Pomáhajú krajinám alebo skôr deformujú systém?-

      Myslím si, že by sa nemali dotovať členské štáty, ale ciele. V eurofondoch je veľká korupcia a byrokracia a to treba odstrániť. Fondy sa využívajú neefektívne. Treba podporovať malých a stredných podnikateľov v regiónoch.


      -Ste za to, aby mala EÚ napríklad spoločné dane či sociálny systém?-

      Nedá sa to. Spoločnosti sú také odlišné, že to je nezmysel.


      -Ste za ďalšie rozširovanie EÚ o štáty Balkánu a východnej Európy?-

      Nie. EÚ si musí upevniť vnútorné pomery a skonsolidovať sa. Až potom môže byť reč o ďalšom rozširovaní. Štáty Balkánu potrebujú minimálne desať rokov.


      -Podporujete priblíženie Ukrajiny k Únii?-

      Ukrajina v súčasnosti absolútne nemá šancu. Destabilizovalo by to EÚ.


      -Ak by sa situácia na Ukrajine stabilizovala, boli by ste za priblíženie k Únii? Patrí Ukrajina podľa vás do Únie?-

      To sa musia rozhodnúť občania Ukrajiny. Musia si sami vydiskutovať, o čom je Ukrajina. Ale vidím problém aj v mentalite Rusov. Stále sa pozerajú na svet z mocenského hľadiska. Myslím si, že budú chcieť čoraz viac hovoriť do vývoja krajín bývalého Sovietskeho zväzu. A myslím si, že celý vyspelý svet im musí povedať, že takáto mentalita je neprijateľná.


      -Je Únia dostatočne dôrazná v prípade Ukrajiny?-

      Nie. Európska zahraničná politika neexistuje. Kým nebude na poste komisára profík s dostatočnými kompetenciami, nemáme šancu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu