Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kaliňák: V azylovej procedúre sú dvaja Ukrajinci asi z Krymu

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – V azylovej procedúre na Slovensku sú dvaja Ukrajinci. O azyl požiadali na hraniciach a deklarovali, že sú priamo z Krymu.

„Z môjho pohľadu určite ten dôvod je, lebo situácia, ktorá sa vyvinula na Kryme, tú možno hodnotiť ako určité ohrozenie vlastných ľudských práv,“ povedal dnes po rokovaní vlády minister vnútra Robert Kaliňák s tým, že v prípade žiadateľa o azyl zo západnej Ukrajiny by sa to posudzovalo omnoho ťažšie. Spomínaní Ukrajinci, zrejme z Krymu, požiadali o azyl rovno na hraniciach na rozdiel od predchádzajúceho prípadu, keď sa iní Ukrajinci počas dovolenky v Poprade len zaujímali o to, ako sa žiada o azyl.

Minister vnútra upozorňuje na pravidlá, ktoré platia pri azylovej procedúre v EÚ a vychádzajú z tzv. Dublinského protokolu. Podľa neho musí žiadateľ o azyl zotrvať v tej krajine EÚ, kde požiadal o azyl. Migranti sa tak nemôžu presunúť do krajiny, kde majú zázemie, napríklad komunitu z domovskej krajiny, ak už požiadali o azyl v inej krajine.

Na Slovensku sa v minulosti viackrát stalo, že skupina migrantov u nás radšej nepožiadala o azyl, ale sa pokúsila prekročiť znova štátne hranice, niekedy aj opakovane, aby o azyl požiadali až vo svojej cieľovej krajine. Ak sa preukáže snaha o migráciu len z ekonomických dôvodov, tam sa azyly neudeľujú. Ak žiada človek o azyl na Slovensku, musí splniť stanovené podmienky – napríklad zdržiavať sa istý čas v azylovom zariadení v Humennom.

Kaliňák opäť opakuje, že žiadny zvýšený nával z Ukrajiny v tomto období nie je, naopak, je podpriemerný počet žiadostí o víza aj o trvalé pobyty. Pripúšťa, že aj vzhľadom na nie stopercentný výkon všetkých orgánov štátu na Ukrajine je zvýšený tlak na vonkajšiu hranicu EÚ zo strany migrantov z tretích krajín. „V rámci dôslednej ochrany slovenskej hranice tento tlak zvládame aj vďaka opatreniam, ktoré sme prijali,“ povedal minister.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu