Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kukan: V EÚ žijeme najkratší zdravý život, Európa má liek!

Eduard Kukan
Eduard Kukan (Zdroj: SITA)

BRUSEL- V pondelok 7. apríla bol Svetový deň zdravia. Poslanec Európskeho parlamentu Eduard Kukan pri tejto príležitosti upozornil na chabé výsledky Slovenska a možnosti na zlepšenie.

"Sme lídrom v smutnej štatistike. V počte zdravých rokov zaostávame za všetkými ostatnými štátmi Európskej únie. Sme občanmi druhej kategórie," upozornil europoslanec Kukan (SDKÚ-DS, EĽS).

Slováci majú podľa Eurostatu najkratší zdravý život v Európskej únii. V zdraví žijú len 53 rokov, čo je menej ako občania ostatných 27 členských štátov. Za európskym priemerom Slováci zaostávajú o takmer desať rokov. Aj slovenskí seniori, teda občania s vekom nad 65 rokov, sú na tom najhoršie z celej únie.

"Musíme pracovať na zlepšení zdravia Slovákov a zvlášť seniorov. Európa na to má liek," uviedol Kukan. Na minulotýždňovom plenárnom zasadnutí Európsky parlament v prvom čítaní odhlasoval dve regulácie, ktoré zvýšia bezpečnosť pacientov. Prvá sa týka zdravotníckych pomôcok a druhá zvlášť zdravotníckych pomôcok in vitro. 

Kukan obe regulácie v hlasovaní podporil. "V Európe máme spoločný trh so zdravotníckymi pomôckami aj liekmi. Musíme však bdieť, aby ich kvalita bola v súlade s bezpečnosťou pacientov," vysvetlil Kukan.

"Prísnejšie nariadenia, ktoré sme naposledy odhlasovali, prispejú ku kvalitnejšej zdravotnej starostlivosti. A tým aj k dlhšiemu životu v zdraví pre občanov Slovenska. Tu vidím aj do budúcnosti dôležitú úlohu pre Európsky parlament ako zákonodarného orgánu," uzavrel Kukan.
Informoval asistent poslanca EP Eduarda Kukana Juraj Ševella.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu