Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Galko: Od SIS chcem pravdu o emisiách, využijem interpelácie a infozákon

Ľubomír Galko
Ľubomír Galko

BRATISLAVA - Opozičný poslanec Ľubomír Galko (SaS) chce od Slovenskej informačnej služby (SIS) počuť pravdu o emisnej kauze. Využiť na to plánuje parlamentný inštitút interpelácií a zákon o slobodnom prístupe k informáciám s cieľom priniesť ďalšie závažné indície, že do tejto kauzy boli zapletené politické špičky a ekonomické mafie.

Galko tu poukazuje na článok v denníku Sme (7.2.2014), podľa ktorého SIS v roku 2008 upozornila premiéra Roberta Fica (Smer-SD) na pripravovaný obchod s emisiami. "Najmä zjavná neochota túto informáciu oboma stranami potvrdiť alebo vyvrátiť len zvýšili v spoločnosti podozrenia," uviedol vo vyhlásení poslanec.

Interpelácie Galko adresoval vedúcemu Úradu vlády SR Igorovi Federičovi (Smer-SD) a premiérovi Ficovi. "Prostredníctvom infozákona som oslovil aj SIS. Nevidím žiadny právny problém v tom, aby mi tajná služba potvrdila existenciu takejto informácie. Je to len politický problém pre Roberta Fica," dodal Galko.

Predseda vlády čelil vo februári pre emisnú kauzu v parlamente opozičnému pokusu o odvolanie. Za vyslovenie nedôvery premiérovi hlasovalo 49 poslancov zo 128 prítomných, proti bolo 78 členov snemovne, jeden sa zdržal. Fico teda odvolávanie ustál.

Opozičnú iniciatívu vláda označila za snahu otvoriť prípad predaja emisií spred piatich rokov s cieľom zaútočiť na premiéra a poškodiť ho pred prezidentskými voľbami. Kabinet vo svojom stanovisku upozornil, že premiér v tomto prípade, ktorý sa týkal vtedajšieho koaličného partnera SNS, vyvodil politickú zodpovednosť. Prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi podal návrh na odvolanie dvoch ministrov za SNS. Na základe politického rozhodnutia bol rezort ministerstva životného prostredia odobratý z gescie tejto strany.

"Od toho času sa uskutočnili dvoje voľby. Takmer dva roky bola vo vláde opozícia, ktorá mala priestor na to, aby prípad vyšetrila, alebo zverejnila zoznamy firiem, ktoré v predaji emisií figurovali. V tomto období sa však v predmetnej veci nevykonalo nič," pripomínala vláda.

Fico tiež priamo na mimoriadnej schôdzi opozícii odkázal, že je Smerom-SD posadnutá, lebo je to stabilná strana so stabilným poslaneckým klubom, ktorý sa nerozpadáva. "Komu prospieva táto vaša posadnutosť, táto schôdza? Slovensku nie, vám nie. Slovensko nepotrebuje posadnutosť, búchanie po stole, ale jeden hodnotový dialóg a hodnotovú súťaž, ale tú nie ste schopní s nami viesť," odkázal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu