Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Simon: Ficova vláda chce dať jaskyne kamarátom, bez verejnej súťaže

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Novela zákona o ochrane prírody mala vraj umožniť prideľovanie slovenských jaskýň bez súťaže do rúk súkromníkov. Problémom mala byť zmena, podľa ktorej by sa na nájom jaskyne nevzťahoval zákon o majetku štátu, upozornil dnes poslanec Národnej rady SR Zsolt Simon (Most-Híd).

"V takom prípade bude možné prideliť jaskyňu na komerčné využitie bez verejnej súťaže za nejasných a netransparentných podmienok. Ficova vláda chce dať jaskyne kamarátom bez verejnej súťaže," skonštatoval opozičný zákonodarca.

Ministerstvo životného prostredia, z ktorého dielne novela pochádza, avizovalo, že predmetné ustanovenie z návrhu vypadne. "MŽP SR garantuje, že jaskyne zostanú majetkom štátu a v tomto prípade zostane platiť súčasný stav," reagovali z tlačového odboru envirorezortu.

Novelou zákona o ochrane prírody sa dnes zaoberal parlamentný výbor pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Jeho predseda Mikuláš Huba (OĽaNO) priblížil, že výbor zatiaľ uznesenie k legislatívnej norme neprijal. Poslanci sa k nemu majú vrátiť na budúci týždeň, mali tak dostať čas na naštudovanie početných pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov.

Ako poznamenal Huba, už samotné množstvo pripomienok a otvorených otázok je nepriamym indikátorom kontroverznosti novely. Šéf parlamentného výboru by preto privítal, keby ministerstvo životného prostredia stiahlo novelu z rokovania Národnej rady SR. "Predkladatelia ma, napriek niekoľkým prísľubom pozitívnych zmien, nepresvedčili, že je už teraz vhodné ju predkladať," skonštatoval Huba.

Okrem toho, že mu v legislatívnom rámci chýba riešenie niektorých problémov, ako napríklad presun kompetencií v národných parkoch na MŽP, vyčíta mu i liberalizáciu výrubu voľne rastúcich stromov.

Upozorňuje aj na neriešenie problematiky ochrany krajiny či zmeny, ktoré majú viesť k strate ochrany niektorých vzácnych biotopov, ako aj nedoriešené problémy s aplikáciou Smernice o biotopoch. Za absurdný považuje aj presun kompetencií pri vyhlasovaní maloplošných chránených území, vrátane jednotlivých stromov, na vládu.

Novela zákona o ochrane prírody a krajiny okrem iného prináša riešenie náhrad pre súkromných vlastníkov chránených území. Vyriešením tejto otázky podmieňujú novú zonáciu Tatranského národného parku.

Rieši tiež problematiku inváznych druhov rastlín. Novela počíta aj s tým, že ministerstvo a obvodné úrady životného prostredia prídu o kompetenciu vyhlasovať chránené krajinné oblasti, prírodné rezervácie, chránené areály, ako aj chránené vtáčie územia. Po novom sa má presunúť na vládu.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu