Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Podľa KDH musí poslancom stačiť jeden príjem z verejných zdrojov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: sxc.hu )

BRATISLAVA – Poslanci NR SR by mali podľa KDH poberať len jeden príjem, aj keď vykonávajú viacero verejných funkcií naraz. Kresťanskí demokrati preto predkladajú do parlamentu novelu zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov.

Ako povedal dnes na tlačovej besede predseda KDH Ján Figeľ, nikdy v NR SR za 24 rokov nebola taká kumulácia mandátov ako teraz. Upozornil, že sa kumulujú mandáty poslancov NR SR s exekutívnymi funkciami na úrovni samosprávy, ale aj inštitúcií, ako sú nemocnice, či poisťovne. „Nie je to dobré a správne,“ povedal, pričom pripomenul, že KDH 20 rokov voči svojim členom uplatňuje "jeden mandát stačí."

Predseda KDH verí, že pravidlo "jeden mandát stačí" sa stane ústavným pravidlom. „Kým taký konsenzus nastane, chceme podporovať opatrenia, ktoré situáciu zlepšia,“ uviedol s tým, že hnutie nemá problém s návrhom vlády, ktorá navrhla zmrazenie platov niektorých ústavných činiteľov. KDH tento návrh podporí.

„Ale Smer zároveň umožňuje vykonávať ďalšie mandáty poslancov, ktorí vykonávajú aj iné mandáty,“ zdôraznil. Novela zákona má podľa Figeľa zabezpečiť, aby poslanec NR SR na základe zákona mohol poberať len poslanecký plat. Existovalo by len niekoľko výnimiek, ktorými by boli napríklad lekári alebo vedeckí pracovníci. KDH tým neobmedzuje výkon viacerých funkcií, ale jeho návrhom podľa Figeľa ušetrí štát a občania. „Takýto návrh posilní dôveru občanov v parlament,“ konštatoval. 

Podľa podpredsedu KDH Júliusa Brocku NR SR bude v novembri rokovať o štátnom rozpočte na budúci rok. V ňom sú navrhované úsporné opatrenia, ktoré sa dotknú občanov. „My navrhujeme, aby poslanci začali od seba. V NR SR je veľa poslancov, ktorí vykonávajú viaceré funkcie. Poberajú viac príjmov z verejných zdrojov,“ upozornil Brocka. Podľa neho napríklad sudcovia ústavného súdu, NKÚ, či prezident, nesmú mať iné príjmy.

„Nevidíme dôvod, aby to bolo inak v NR SR,“ povedal. Zároveň upozornil, že riaditeľ Sociálnej poisťovne Dušan Muňko bude predkladať v parlamente návrh rozpočtu poisťovne a následne ako poslanec NR SR bude zaň hlasovať. Podľa Brocku návrh KDH prinesie úsporu 2,5 milióna eur za rok. 

Vláda v stredu schválila novelu zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov. Zároveň požiadala NR SR, aby ju prerokovala v skrátenom legislatívnom konaní. Cieľom návrhu je ponechať platy ústavných činiteľov, sudcov, prokurátorov, verejného ochrancu práv a štátnych zamestnancov vo verejnej funkcii na úrovni roku 2013. To má priniesť úsporu 8,2 milióna eur. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu