Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Lipšic: Vrahovia by nemali rozhodovať o osude krajiny

Daniel Lipšic
Daniel Lipšic (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Návrh na zavedenie aktívneho volebného práva pre všetkých odsúdených je podľa nezaradeného poslanca NR SR Daniela Lipšica prejavom neúcty k obetiam a pozostalým, ktorí môžu ťažko akceptovať, aby ľudia, ktorí často brutálnym spôsobom pripravili o život ich najbližších, rozhodovali o tom, kam bude táto krajina smerovať.

Ako povedal Lipšic dnes novinárom, doteraz to bolo tak, že tí, ktorí spáchali obzvlášť závažné zločiny, kde je minimálna hranica trestnej sadzby desať rokov, nemali volebné právo. To je podľa neho správne. „Najbrutálnejší vrahovia by nemali rozhodovať o osude tejto krajiny,“ konštatoval.

Lipšic pripomenul, že s obdobným návrhom prišiel minister vnútra Robert Kaliňák aj v čase prvej vlády Roberta Fica. Vtedy to neprešlo. „Je to vec hrubej nevšímavosti alebo zámeru. Je to facka všetkým obetiam násilnej trestnej činnosti, aby takéto osoby dostávali rovnakú možnosť rozhodovať o osude krajiny ako tí, ktorí slušne žijú. Preto je tento zákon neprijateľný,“ uviedol. Odmieta zdôvodnenie ministerstva, že takúto úpravu vyžaduje štrasburská judikatúra. „To je lož a nezmysel,“ povedal s tým, že rozhodnutie štrasburského súdu sa týka toho, že štát nemôže zbaviť volebného práva všetkých odsúdených paušálne. „Ale vôbec neznamená, že musí priznať volebné právo všetkým odsúdeným, to je nezmysel," dodal. 

Cieľom Smeru-SD je podľa ďalšieho nezaradeného poslanca NR SR Juraja Miškova obmedziť vo voľbách hlas občana. Poukázal na to, že občianske združenia sa podľa vládneho návrhu nebudú môcť vyjadrovať vo volebnej kampani k politickej situácii. „Takéto niečo považujeme za neprípustné, ale aj protiústavné, pretože to obmedzuje slobodu prejavu,“ uviedol Miškov. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu