Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Znechutený Maďarič: Súkromné televízie predávajú divákov zadávateľom reklamy

Marek Maďarič
Marek Maďarič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Jedným z riešení k stupňujúcej sa miere vulgárnosti a nekultúrnosti vo vysielaní je podľa ministra kultúry Mareka Maďariča poskytnutie kvalitnej alternatívy.

"Teda, aby na obrazovke STV vznikali programy, ktoré pritiahnu pozornosť a nastavia zrkadlo nekvalite a vulgárnosti," poznamenal v rozhovore. Takto sa podľa neho okrem kritiky súčasného komerčného vysielania ponúkne možnosť, že sa to dá robiť aj inak.

Minister otvoril minulý rok diskusiu na tému zvyšujúceho sa nekultúrneho obsahu v programe celoplošných komerčných médií. Ako pripomenul, vytvoril sa tým priestor na možný tlak zo strany spoločnosti, ktorým by ukázalo, do akej miery jej isté vysielanie prekáža alebo neprekáža.

Dodal, že hoci z titulu svojej funkcie nemá žiadnu právomoc na zmenu programu komerčných médií, má dobrý pocit z toho, že daný problém pomenoval, otvoril diskusiu a získal na svoju stranu mnoho ľudí. Zároveň verí, že to bude mať v dlhodobejšom horizonte vplyv na vysielanie tým, že sa pribrzdí trend zaraďovania vulgárnych programov. "Myslím si, že to do určitej miery povzbudilo aj Radu pre vysielanie a retransmisiu, ktorá pomerne prísne sleduje vysielanie a pokutuje za ne stanice," dodal.

Odmietol tvrdenie niektorých súkromných médií, že by kvalitný obsah vyrábali vo väčšom množstve v prípade, ak by sa ich tiež týkala zmluva so štátom a peniaze z nej by mohli využívať na tento účel.

Maďarič poukázal na to, že duálny systém jasne definuje spôsob financovania súkromných a verejnoprávnych médií a aj obsah vysielania. "To, čo je financované z reklamy, má svojím spôsobom nad sebou diktát sledovanosti. Súkromné televízie predávajú veľké divácke skupiny zadávateľom reklamy, to je princíp ich fungovania," poznamenal s tým, že za svojho prvého pôsobenia na poste ministra výrazne odbremenil STV od diktátu reklamy, ktorá môže na ňu vyčleniť maximálne do 2,5 percenta denného vysielania. "Tým, že sa na ňu skladá aj verejnosť a prispieva štát, tak sa vytvára možnosť na iný typ programu. To, že máme duálny systém, však neznamená, že súkromné televízie nemajú rešpektovať základné otázky vkusu, slušnosti, kvality a že majú ponižovať ľudí," podčiarkol minister.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu