Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kažimír s Kolárom sa zhodli: Slovenské školstvo je prebujnené!

Peter Kažimír
Peter Kažimír (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA 25. novembra (SITA) - Školská sieť na Slovensku je prebujnená, zhodli sa v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) a podpredseda parlamentného výboru pre financie Jozef Kollár (SaS).

Kažimír pripomenul, že s odborármi sa rozprával aj o vysokom počte učiteľov na počet žiakov a povedal im, že ak chcú rast miezd vyšší ako o vládou ponúkaných päť percent, potom sa musí hneď niečo robiť aj s počtom zamestnancov. Odbory podľa ministra financií tento návrh odmietli, žiadajú analýzu a pripomínajú, že o niekoľko rokov počet žiakov stúpne. Kažimír v debate vyhlásil, že na Slovensku existuje dokonca aj škola s jedným žiakom, piatimi, či siedmimi. "Máme aj niekoľko stoviek škôl, ktoré majú do 50, či do 150 žiakov. Od roku 2006 klesol počet žiakov o 16 percent, ale počet učiteľov len o 7,7 percenta," dodal.

Strašne prebujnená školská sieť je veľkým problémom aj podľa Kollára. Vo verejnom rozpočte je podľa neho dosť peňazí, len sú zle rozdelené. Spýtal sa preto ministra financií, kde chcú zobrať 400 až 500 miliónov eur na vyvlastnenie poisťovní. Zároveň vytkol tejto vláde prezamestnanosť v štátnej správe.

Pokiaľ vláda našla peniaze na iné stimuly a euroval, tak by mala nájsť aj na školstvo, vyhlásil v diskusii šéf školských odborárov Pavel Ondek. Súhlasí s tým, že pri poklese počtu žiakov treba aj racionalizáciu a optimalizáciu siete škôl. Potrebné sú však analýzy. Podľa Ondeka nemožno povedať, že pokiaľ sa počet žiakov zníži o desať percent, tak môže skončiť aj desať percent učiteľov. "Lebo by nemal kto učiť," vysvetlil.

Minister financií však zdôraznil, že na zvýšenie platov učiteľov vláda nemá viac ako 68 miliónov eur, čo predstavuje päťpercentné zvýšenie platov. "Nevieme dodať viac," zopakoval niekoľkokrát.

Kažimír a Kollár hovorili aj o situácii v eurozóne a záchrane Grécka., Podľa Kollára je Grécko nezachrániteľné. "Je to nekonečný príbeh, hrôza bez konca," dodal. Kažimír zdôraznil, že Európa je vo vážnych problémoch vnímania solidarity ako takej.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu