Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Šebej: Rozpočet rezortu diplomacie je veľmi podvyživený

František Šebej
František Šebej

BRATISLAVA – Rozpočet ministerstva zahraničných vecí na budúci rok je podľa predsedu parlamentného zahraničného výboru Františka Šebeja (Most-Híd) značne podvyživený. Poslanec to vyhlásil na dnešnom rokovaní výboru, ktorý vyslovil súhlas s návrhom rozpočtu rezortu diplomacie.

"Napriek tomu, že mi je jasné, že sa nachádzame vo fáze absolútneho šetrenia verejných zdrojov, mne sa zdá, že rezort zahraničných vecí je podvyživený, a to tak, že veľmi," uviedol Šebej.

Na mnohých slovenských ambasádach máme podľa Šebeja najnižší možný počet diplomatov. Tieto ambasády sú pritom v krajinách, ktoré sú pre Slovensko dôležité, dodal poslanec. "V Tokiu sú štyria ľudia, a to je krajina, z ktorej sú u nás dôležité investície," myslí si Šebej, podľa ktorého je podobná situácia na mnohých iných miestach. "Časom sa budeme musieť zamyslieť nad tým, či zahraničná služba naozaj dokáže dlhodobo plnohodnotne fungovať za tak málo peňazí a s tak limitovaným počtom ľudí," doplnil.

Vedúci služobného úradu ministerstva zahraničných vecí Juraj Siváček, ktorý na rokovaní zahraničného výboru zastupoval ministra Miroslava Lajčáka, súhlasí so Šebejom v tom, že ich rozpočet je poddimenzovaný. Napriek tomu sú s ním na ministerstve spokojní. "Musíme vychádzať z tých daností, ktoré máme, doba je taká," poznamenal Siváček.

Rezort diplomacie by mal podľa návrhu rozpočtu, ktorý už schválila vláda, budúci rok hospodáriť so sumou približne 117 mil. eur, čo je o zhruba 5,6 mil. eur menej v porovnaní so schváleným rozpočtom roku 2012. Výdavky na našu diplomaciu by tak mali klesnúť o 4,58 percenta. Najviac peňazí, približne 97 mil. eur, pôjde na rozvoj zahraničných vzťahov.

Táto oblasť sa týka zastupiteľských úradov SR v zahraničí a patrí do nej napríklad prenájom bytov, administratívnych budov, rezidencií či školné a zápisné pre deti zamestnancov zahraničnej služby. Ďalšie výdavky na zahraničnú politiku sú spojené s reprezentáciou a propagáciou SR v zahraničí pri usporiadaní výstav, kultúrnych podujatí a programov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu