Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Informácie o autách v exekúcii sa sprístupnia aj kupujúcim

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Podvodov pri predaji ojazdených áut by od nového roku mohlo byť menej. Od 1. januára 2013 má byť po podpísaní prezidentom účinná novela zákona o cestnej premávke, ktorú dnes 94 hlasmi schválili poslanci. Právna norma umožní kupujúcemu získať z evidencie vozidiel informáciu, či na kupovaný automobil nie je uvalená exekúcia.

Pôvodný návrh z dielne Renáty Zmajkovičovej, Mariána Kovačócyho a Ivana Vargu (všetci Smer-SD) počítal tiež s tým, že kupujúci bude môcť z evidencie získať aj informácie o vlastníkovi, ako meno, priezvisko, pobyt alebo názov a sídlo držiteľa vozidla. Ústavnoprávny výbor NR SR však pozmeňujúcim návrhom dosiahol, že zákon sa v tejto časti meniť nebude, lebo sa sleduje zabezpečenie ochrany údajov o držiteľoch a vlastníkoch vozidiel. Poskytovanie týchto údajov tak bude možné len so súhlasom dotknutej osoby.

Od nového roka tak bude možné zistiť, či na kupované auto nie je uvalená exekúcia. V súčasnosti sú tieto informácie dostupné len vybraným inštitúciám. Podľa Zmajkovičovej, Kovačócyho a Vargu v súčasnej dobe s narastajúcim počtom exekučných konaní narastá aj počet prípadov, keď dôjde k uzavretiu kúpnej zmluvy o prevode vlastníckeho práva k ojazdenému motorovému vozidlu, na ktoré bola nariadená blokácia súdnym exekútorom. "Dochádza tak k poškodzovaniu práv a právom chránených záujmov kupujúcich takýchto motorových vozidiel," argumentujú poslanci.

Kupujúci totiž aktuálne nemá reálnu možnosť samostatne si overiť informácie o vlastníkovi vozidla, prípadne o prebiehajúcom exekučnom konaní, ktoré zaťažuje vozidlo a bráni jeho zápisu o zmene držby či odhláseniu do cudziny. "V praxi preto dochádza k prípadom, že na základe uzatvorenej kúpnej zmluvy sa kupujúci síce stane vlastníkom vozidla, ale reálne nemá možnosť vykonávať oprávnenia plynúce z tohto vlastníckeho práva, pretože orgán Policajného zboru nevykoná zápis o zmene držby vozidla, odhlásenie vozidla do cudziny a zmenu údajov o vlastníkovi," uvádza sa v dôvodovej správe.

Cieľom novely je teda zabrániť špekulatívnym prevodom vozidiel, pri ktorých sa vlastníci vozidiel snažia poškodiť svojho veriteľa v exekúcii a pri výkone rozhodnutia a v konečnom dôsledku poškodia aj tretiu osobu - kupujúceho. Právo na informáciu o prípadnom exekučnom konaní by mal mať každý, a to aj bez súhlasu osoby, ktorej sa informácia týka.

Zmajkovičová, Kovačócy a Varga tiež poukazujú na to, že prijatie ich novely bude mať mierne pozitívny dosah na štátny rozpočet. Sprístupnenie informácií o exekúciách bude totiž spoplatnené sumou 1,5 eura za každú začatú stranu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu