Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Paška: Po marcových voľbách stúpla kredibilita a dôveryhodnosť Slovenska

Pavol Paška
Pavol Paška

BRATISLAVA - Kredibilita a dôveryhodnosť Slovenska po macových parlamentných voľbách a nástupe novej vlády stúpla. Vyhlásil to dnes predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD) na spoločnej tlačovej konferencii s predsedom Európskeho parlamentu (EP) Martinom Schulzom, ktorý je na oficiálnej návšteve SR.

Prejav, s ktorým Schulz vystúpil v pléne pred poslancami, označil Paška za excelentný. "Chcem sa mu poďakovať za neuveriteľne silnú podporu SR pri hľadaní ciest z krízy. Tento prejav je nielen výsledkom našich dlhodobo dobrých vzťahov medzi NR SR a EP, ale najmä toho, že po voľbách v marci a po nástupe novej vlády stúpla kredibilita a dôveryhodnosť SR. Bol to práve pán Schulz, ktorý sľúbil silnú podporu NR SR, vláde, ale aj celému Slovensku," podotkol.

Schulz v odpovedi na otázku, či si už s lídrom SaS Richardom Sulíkom vysvetlil konflikt, ktorý sa medzi nimi odohral pred časom na pôde nemeckej televízie počas debaty o riešeniach finančnej krízy, odvetil, že sa spolu stretli dnes. "Bola to zaujímavá diskusia, veľmi slušná a zdvorilá výmena názorov, ale čo sa obsahu týka, Sulík a ja sa v týchto našich životoch nestaneme politickými priateľmi," uistil Schulz.

Podľa Pašku je medzi Sulíkom a Schulzom rozdiel v tom, že kým predseda EP tvrdí, že si musíme vypočuť názor každého a odlišné názory nevytláčať z politickej scény, "Sulík si myslí, že len jeho názor je správny a nechce počúvať iných".

Schulz vo svojom prejave okrem iného podotkol, že na Slovensku je veľmi veľa občanov, ktorí zažili komunistické Československo. "Neskôr sa stali slobodnými občanmi, ktorí veľmi oduševnene bojovali za slobodu a nakoniec pokojne rozdelili krajinu na dve republiky. Toto suverénne Slovensko sa neskôr stalo členom EÚ a eurozóny s transferom suverenity, ktorú muselo odovzdať a pritom ju len nedávno získalo. Mám pochopenie pre ľudí, ktorí sa cítia byť pod obrovským tlakom týchto rýchlych udalostí," povedal Schulz.

Podľa jeho slov by mali brať politici ohľad na citový život týchto ľudí a vcítiť sa do kože občanov. "Našou povinnosťou je načúvať, aké obavy majú občania a pokúsiť sa ich zapracovať do našej politiky a nielen odbiť každého, kto kritizuje EÚ a nazvať ho euroskeptikom. Občania majú právo sa pýtať a my musíme odpovedať - EÚ je odpoveď na konfliktnú minulosť kontinentu. EÚ pomáha vďaka tolerancii chápať slabších a my ak chceme v Európe prežiť, musíme sa naučiť žiť a konať spolu," apeloval.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu