Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Budúca vláda je vraj už istá: Tajná dohoda Smer, KDH a Most-Híd!?

Fico vraj dal ponuku KDH a Bugárovcom
Fico vraj dal ponuku KDH a Bugárovcom

BRATISLAVA – V politických kuloároch si už vrabce na streche čvirikajú, že Slovensku bude pravdepodobne vládnuť trojkoalícia Smer – KDH – Most-Híd. Dokonca je podľa našich informácií už na stole aj návrh dohody od Smerákov.

Kresťanskí demokrati a bugárovci neoficiálne na lukratívnu ponuku o rozdelení postov v budúcej vláde prikývnu. Niet sa však čo čudovať. Pri momentálnych preferenciách a nemožnosti zostaviť pravicovú vládu, im Smer predbežne ponúka údajne rozostavenie postov takmer 50/30/20 percent. Veľkorysá ponuka, keďže Smer má momentálne podporu okolo 40 percent, KDH v priemere niečo vyše 10 percent a Most-Híd okolo 6-7 %.  Hovorí sa, že Smeráci v rámci internej komunikácie vylúčili z povolebnej spolupráce SNS. KDH by malo údajne získať okrem postov vo vláde aj kreslo predsedu parlamentu a policajného prezidenta, Most-Híd podpredsedu parlamentu. Podpredsedom vlády by mal byť Ján Figeľ, ktorému by zostalo navyše ministerstvo dopravy. Smeráci údajne vyhoveli aj požiadavke, aby malo KDH ministerstvo kultúry (rozhodovanie o financovaní cirkví), školstva a spravodlivosti. Mostu-Híd by malo pripadnúť ministerstvo pôdospodárstva a životného prostredia.

Nové ministerstvo pre Počiatka!

Šepká sa, že sa už uvažuje o vzniku nového ministerstva pre eurofondy, ktorému by mal šéfovať Smerák Ján Počiatek. Okrem toho  by mal Smer premiérsky post, ministerstvo obrany, zahraničných vecí, hospodárstva, práce, zdravotníctva a vnútra.  Primátor Košíc Richard Raši nedávno naznačil, že by sa rád vrátil do ministerského kresla.

Kuloárne informácie potvrdila Belousovová

To, že sa informácie o povolebnej spolupráci šíria rýchlosťou svetla, nám potvrdila aj šéfka NaS Anna Belousovová. „Áno, aj ja som zachytila, že v politických kuloároch sa hovorí o budúcej trojkoalícii Smeru, KDH a Mostu ako o hotovej veci. Oklamaní tak budú všetci. Pravičiari, katolíci, ľavičiari, národne orientovaní voliči a aj Maďari,“ tvrdí. Naopak predstavitelia strán, ktoré majú v budúcej koalícii sedieť, informáciu o dohode odmietajú. „Všetky uvedené informácie sú zavádzajúce a nepravdivé,“ reagovala tlačová tajomníčka Mostu-Híd Zuzana Bačiak Masaryková. Hovorca KDH Matej Kováč kuloárne informácie tiež poprel. „KDH s nikým nerokuje o povolebnom usporiadaní a odmietame akékoľvek uzatváranie dohôd. Ľudia na Slovensku budú stáť 10. marca pred dvoma voľbami. Buď si vyberú socialistické smerovanie, ktoré vedie k zadlžovaniu a k bankrotu alebo našu cestu. Ponúkame cestu, ktorú považujeme za lepšiu a výhodnejšiu pre občanov a chceme pre ňu získať podstatnú dôveru občanov. Ak naša alternatíva získa väčšinovú dôveru, pokúsime sa o zostavenie vlády,“ povedal nám.

Šumy okolo spolupráce týchto strán potvrdil aj politológ Miroslav Kusý. „Veľa sa o tom hovorilo, ale každý z partnerov vie, že je to sebadeštrukčné. Svedčí o tom aj prípad z minulosti, keď s Ficom išli do koalície Mečiar so Slotom. Úplne ich to vyradilo z politiky, boli len poskokovia. To isté sa dá očakávať aj v tomto prípade. Smer má zdrvujúcu väčšinu a strany KDH a Most-Híd by tak boli len do počtu. Len jeden partner by bol nebezpečnejší. Ak by boli dvaja, mohli by to so Smerom lepšie uhrať. Politika je o tom, že každý chce bojovať o moc. Byť pri moci, znamená mať úspech,“ povedal Topkám.

Zahraničná politika vyriešená

Generálnym prokurátorom by mal zostať Dobroslav Trnka. Úrad pre verejné obstarávanie by mal pripadnúť opozícii, tak, ako to Fico dlhodobo sľubuje. Smer údajne súhlasí s tým, že ustúpi v otázke prijatia vatikánskej zmluvy hneď na začiatku vládnutia. Dôvodom tohto rýchleho kroku by mala byť tohtoročná návšteva pápeža na Slovensku. Navyše Most-Híd a jeho problematické vzťahy s premiérom Orbánom by mali Smeru tiež vyhovovať v zahraničnej politike.

Predvolebné debaty

Spomínaným informáciám nahrávajú aj predvolebné diskusie predsedu Smeru. Takmer osemkrát bol od pádu vlády v jednej relácii s predsedom KDH a za posledný týždeň v dvoch aj so šéfom Mostu-Híd Bugárom. Údajne odmieta chodiť s ostatnými. Aj Ivan Mikloš ho nedávno vyzval, aby bol chlap a išiel aj s ním, Fico na to nereagoval.

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu