Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hrušovského let do Monaka: Záhadné občerstvenie, náklady 550 eur!

Pavol Hrušovský Zobraziť galériu (2)
Pavol Hrušovský

BRATISLAVA – Monako, známe ako turistický aj daňový raj s luxusnými vyblýskanými jachtami a miesto mnohých stretnutí významných finančníkov, nedávno navštívil aj šéf parlamentu Pavol Hrušovský. Zaujímavé je, že občerstvenie počas spiatočného letu (hodina do Monaka, hodina naspäť) pre 11-člennú delegáciu špeciálom ministerstva vnútra vyšlo na takmer 560 eur. Zaujímalo nás preto, na čo sa spotrebovala takáto čiastka peňazí.

Mesiac po tom, čo sa Pavol Hrušovský ujal postu predsedu parlamentu, si to nasmeroval do Monackého kniežatstva, kde sa stretol s tamojšími predsedami vlády a parlamentu. Išlo o historicky prvú oficiálnu návštevu na základe pozvania predsedu Národnej rady Monaka Jeana-Françoisa Robillona.

Jedenásťčlenná delegácia letela lietadlom TU 154. To spadá pod ministerstvo vnútra, ktoré je podľa informácií Kancelárie Národnej rady dodávateľom občerstvenia ako aj poskytovateľom služieb na palube. Na ceste do Monaka boli okrem šéfa parlamentu aj poslanec Smeru Dušan Jarjabek, SDKÚ Viliam Novotný ako aj Hrušovského stranícka kolegyňa z KDH Jana Žitňanská. Okrem nich do Monaka smerovali aj traja spolupracovníci šéfa parlamentu, osobný ochranca, tlmočník a novinár s kameramanom.

Internetová stránka národnej rady medzi objednávkami uvádza, že na občerstvenie počas Hrušovského letu do Monaka sa vynaložilo 550 eur. „Celková fakturovaná cena za občerstvenie do Monaka bola 559,02 €,“ informovala Darina Jahelková z komunikačného odboru Národnej rady SR. Zaujímalo nás preto, čo konkrétne občerstvenie zahŕňalo, keďže po rozrátaní medzi 11 členov delegácie to vychádza na vyše 50 eur na osobu.

Kancelária Národnej rady SR v odpovedi uviedla, že cena občerstvenia mala zahŕňať náklady na samotné občerstvenie predstavujúce jedlo, náklady na nákladku a výkladku tovaru, čo sú fixné položky a náklady na štandardné čistenie, obalový materiál a likvidáciu odpadu.

Podľa našich informácií sa však mal počas letu podávať aj alkohol. Kancelária Národnej rady SR to nevyvrátila, iba uviedla, že sa v lietadle podávalo to, čo obvykle. „Občerstvenie podávané na palube lietadla sa nelíši od toho, ktoré je podávané v ekonomickej triede pri bežných letoch,“ povedala Jahelková.

Na otázku ohľadom alkoholu na palube nám popri ostatných zodpovedaných otázkach v tomto prípade Národná rada odpoveď neposkytla. Jeden z členov delegácie však prezradil, že žiadne jedlo počas ani nie hodinového letu nedostal a na alkohol si vraj nepamätá. Odpoveď od predsedu parlamentu ohľadom alkoholu na palube lietadla sme od jeho hovorcu nedostali.

Je preto záhadou, na čo sa peniaze napokon použili. Ak by sa totiž počas letu podávala bageta, nealkoholický nápoj, prípadne káva či čaj, ktoré sú bežnou súčasťou letov ekonomickou triedou, určite by sa cena pre 11 členov delegácie nevyšplhala na takmer 560 eur.

Členovia delegácie do Monaka:

1.    Pavol HRUŠOVSKÝ, predseda NR SR,
2.    Viliam NOVOTNÝ, poslanec NR SR,
3.    Dušan JARJABEK, poslanec NR SR  
4.    Jana ŽITŇANSKÁ, poslankyňa NR SR
5.    Andrej KRAMÁR, vedúci Kancelárie NR SR
6.    Monika HLUBÍKOVÁ, riaditeľka odboru protokolu Kancelárie NRSR
7.    Matej KOVÁČ, poradca predsedu NR SR
8.    osobný ochranca predsedu NR SR
9.    tlmočník
10.  redaktor
11.  kameraman

____________________________________________________________

Reakcia Kancelárie NR SR na zverejnené informácie:

Kancelária NRSR si objednáva služby Letky Ministerstva vnútra SR. Ministerstvo vnútra je taktiež dodávateľom občerstvenia ako aj poskytovateľom služieb na palube. Občerstvenie podávané na palube lietadla sa nelíši od toho, ktoré je podávané v ekonomickej triede pri bežných letoch.
Cena občerstvenia v sebe zahŕňa:
-    Náklady na samotné občerstvenie (jedlo)
-    Náklady na nakládku / vykládku tovaru (fixné položky)
-    Náklady na štandardné čistenie, obalový materiál a likvidácia odpadu
Celková fakturovaná cena za občerstvenie do Monaka bola 559,02 €.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu