Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Odvolaný Galko: Za spravodajskou hrou je kšeft podnikateľov SDKÚ a Smeru!

Iveta Radičová a Ivan Gašparovič
Iveta Radičová a Ivan Gašparovič

BRATISLAVA – Prezident Ivan Gašparovič dnes na žiadosť premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) ministra Ľubomíra Galka (SaS) zbavil poverenia viesť rezort obrany. Galko na tlačovke naznačil, že za jeho odchodom je kauza MOKYS.

Prezident ministra odvolal po zasadnutí vlády, do paláca si predtým pozval premiérku aj Galka, ktorý si prevzal zdôvodnenie, prečo o funkciu prišiel. Galko takto zaplatil za kauzu odpočúvania novinárov denníka Pravda a riaditeľa televízie TA3 Michala Gučíka.

Polícia už vyšetruje prípad závažnej korupcie, začatie vyšetrovania potvrdila premiérka. Šéf SDKÚ Mikuláš Dzurinda nesledoval tlačovú besedu, kde Galko informáciu zverejnil. „Mňa do tejto pavučiny nezapletiete,“ vyhlásil Dzurinda.

Galko má nárok na poslanecký mandát, ktorý si doteraz pre výkon ministerskej funkcie nevykonával. Ak sa svojej stoličky v parlamente ujme, o miesto príde poslanec Jaroslav Suja, ktorý je jeho náhradníkom.

Kto rezort obrany povedie po Galkovi, zatiaľ nevedno. „Dohodli sme sa, že k tejto otázke sa ešte raz stretneme. Vo veľmi krátkom čase,“ povedala premiérka po stretnutí s prezidentom. Zdôraznila, že vojenská tajná služba má predovšetkým chrániť bezpečnosť SR. Ako avizovali obaja ústavní činitelia, túto otázku doriešia v piatok 25. novembra. Gašparovič preto dnes nepoveril nikoho dočasným vedením ministerstva. Na jeho čele tak zatiaľ bude stáť štátny tajomník MO Róbert Ondrejcsák.

„Akékoľvek iné odposluchy nemajú opodstatnenie,“ podčiarkla. Tajná služba podľa Radičovej prekročila svoje funkcie a vykonávala úkony, ktoré prináležia orgánom činným v trestnom konaní.

Z informácií, že monitorovaná bola aj ona, je premiérka sklamaná. Poznamenala však, že je jedno, či sa hovorí o premiérke alebo akomkoľvek občanovi SR.

Radičová s Gašparovičom volajú po kontrole tajných služieb

Odpočúvanie novinárov podľa premiérky Ivety Radičovej opäť poukázalo na problém s kontrolou tajných služieb. „Celý príbeh odpočúvania, ktorý sa dnes už odhaľuje, bol bežný aj za predchádzajúcich vlád. (...) Je najvyšší čas, aby sme dospeli k dohode a k iniciatíve na kontrolné mechanizmy tajných služieb,“ povedala dnes po stretnutí s prezidentom Ivanom Gašparovičom. Ako dodala, je zrejmé, že tajné služby „robili všetko možné, len nie to, na čo boli určené a čo je ich hlavný účel“.

Gašparovič chápe, že tajné služby budú vždy hľadať cestu, ako využiť špeciálne postavenie, ktoré majú. „Ale neznamená to, že by sme nemali hľadať mechanizmy, ako čo najmenej znížiť túto možnosť a tiež si myslím, že u nás asi budeme musieť uvažovať o nejakých opatreniach,“ vyhlásil.

Premiérka si všimla, že takmer všetci politici do telefónu hovoria spôsobom, ako by sa na konverzácii zúčastňovalo viac ľudí. „Tento pocit, tento stav, je skutočne neprijateľný a nenormálny,“ myslí si. Radičová sa obáva, že nelegálnych odpočúvaní sa zrejme celkom nezbavíme.

„Ale faktom zostáva, že napríklad v porovnaní s Českou republikou nemáme elementárne kontrolné mechanizmy na kontrolu činnosti tajných služieb a potom sa nám deje pred očami to, čo sa deje.“

Radičová poznamenala, že ak by ju aj niekto odpočúval, nič nové by sa nedozvedel. „Ja môžem rovno to, čo hovorím do telefónu, hovoriť do médií,“ vyhlásila. Podobne ako ona, ani prezident sa odpočúvania nebojí.

„Bol by som rád. Boli by sa všeličo dozvedeli, čo by ich vôbec nebolo zaujímalo, takže veľmi rýchlo by zistili, že to nemá význam,“ povedal s úsmevom.

Galko: Premiérku nezaujímali informácie o závažnej korupcii

Minister obrany Ľubomír Galko na dnešnej tlačovej besede naznačil, že za jeho odchodom je miliardová kauza MOKYS (mobilný informačný systém), ktorá sa ťahá na ministerstve obrany ešte z čias vlády Mikuláša Dzurindu. Medzi dodávateľmi figurujú aj podnikatelia blízkí stranám Smer a SDKÚ.

Navyše ešte včera doobeda oznámil šéf rozviedky Pavol Brychta, že má ku kauze závažné informácie. Neskôr, keď sa stretli, to však premiérku nezaujímalo a iba oznámila, že ministra odvolá. „Premiérka sa riaditeľov na korupciu vôbec nepýtala. Iba im oznámila, že dá riaditeľa vojenského spravodajstva odvolať a že dá odvolať aj mňa,“ povedal Galko o utorkovom stretnutí Radičovej a riaditeľov tajných služieb. „Moja otázka je, kam sa tak ponáhľala a či sa zľakla informácii o korupcii na najvyšších miestach,“ pýtal sa Galko.

Galko však nechcel informácie o korupcii spresniť. „Nechcite to po mne. To je prípad, o ktorom môže vedieť len premiérka. Ide to veľmi vysoko. Informácie o ňom sú v režime utajenia. Sú to závažné informácie. Ona ich dostala. Je to na nej,“ vyhlásil.

Podľa predsedu Osobitného výboru na kontrolu Vojenského spravodajstva Petra Žigu (Smer-SD), ako aj člena výboru Martina Fedora (SDKÚ-DS) by riaditeľ VOS nemal po kauze odpočúvania novinárov zostávať na svojom poste. „To mala byť prvá vec ministra Galka, mal to urobiť ešte pred tým, ako média zverejnili takúto vec – to mali vedieť už dopredu. Prevalenie informácií spravodajskej služby zakladá, aby človek, ktorý riadi spravodajskú službu, ale aj minister, ktorý priamo riadi a zodpovedá za činnosť vojenských služieb, nezostali na svojich stoličkách,“ uviedol Žiga.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu