Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

SNS nedostane od Duraya za výrok o fašistickej strane ani euro

Miklós Duray
Miklós Duray

BRATISLAVA – Slovenská národná strana (SNS) nedostane od bývalého podpredsedu Strany maďarskej koalície Miklósa Duraya za jeho výrok o fašistickej strane ani euro. Najvyšší súd SR dnes zamietol jej dovolanie.

SNS v žalobe o ochranu dobrého mena spred takmer piatich rokov žiadala, aby jej Duray zaplatil desať miliónov korún. Dnes by sa uspokojila aj s miliónom, ktorý jej priznal okresný súd. Odvolací súd to však v júni 2009 zamietol, SNS preto podala dovolanie na NS SR.

Slovenská národná strana chcela odškodné preto, že po tom, čo ju v roku 2006 Duray v rozhovore pre maďarské InfoRadio nazval fašistickou stranou, bolo vraj sťažené jej postavenie vo vládnej koalícii, klesli jej volebné preferencie a zhoršil sa jej obraz u európskych socialistov. Odvolací – Krajský súd v Bratislave vo svojom rozsudku povedal, že to národniari v procese nepreukázali a preto zaplatenie milióna, ktorý pôvodne nariadil okresný súd, zrušil. S tým sa dnes stotožnil aj NS SR.

Duray sa podľa krajského súdu mal SNS iba ospravedlniť. Národniarom síce ospravedlnenie už poslal, ale v maďarčine. Durayove ospravedlnenie v slovenskom jazyku sa SNS snaží vymôcť prostredníctvom exekútora.

Bývalý poslanec Národnej rady SR za SMK Duray v júli 2006, necelý mesiac po parlamentných voľbách, po ktorých sa SNS dostala do vlády, označil stranu národniarov za fašistickú. "Slovenská vláda pozostáva mocensky z jednej tretiny zo Slotovej strany, ktorá je fašistickou stranou," povedal pre maďarské InfoRadio. Následne výroky prevzalo viacero celoslovenských printových a elektronických médií. Duray v minulosti už pred súdom stál. V roku 1983 bol obvinený z rozvracania Československej republiky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu