Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Figeľ by mal rýchlo konať, reaguje Radičová na NDS

Ján Figeľ a Iveta Radičová
Ján Figeľ a Iveta Radičová

BRATISLAVA - Nakladanie s peniazmi v NDS preverí kontrola Úradu vlády, informovala v stredu premiérka Iveta Radičová. Reagovala tak na informácie, podľa ktorých si diaľničiari plánovali školenie pre svojich manažérov v luxusnom päťhviezdičkovom hoteli mimo Bratislavy. Informácie o školení za približne 9 tisíc eur a hotelových službách za necelé 3 tisíce eur prenikli na verejnosť prostredníctvom anonymného listu, v ktorom mali zamestnanci NDS kritizovať plytvanie peniazmi na rôzne služby.

"To, čo ja mám informácie z médií, je jednoducho neospravedlniteľné," reagovala Radičová.

Školenie už zrušili, oficiálne pre rozhodnutie o ukončení súťaže na výstavbu druhej etapy diaľnice D1 Jánovce - Jablonov. Podľa generálneho riaditeľa NDS bol list napísaný s úmyslom poškodiť dobré meno jeho, ako aj samotnej spoločnosti. "Anonym je plný nepravdivo interpretovaných a silne emotívne podfarbených tvrdení," reagoval Sitár.

Premiérka verí, že minister dopravy Ján Figeľ  bude konať veľmi rýchlo. Minister si informácie preveruje a NDS vydal pokyn, aby nepokračovala v plnení objednávok a zmlúv, ktoré boli uzavreté tesne pred zmenou zákona o verejnom obstarávaní 1. apríla tohto roka podprahovou metódou alebo priamym zadaním. Takéto konanie totiž podľa Figeľa vyvoláva oprávnené pochybnosti.

"Mám iný pohľad než generálny riaditeľ na účelnosť alebo efektívnosť takýchto vonkajších služieb. V tejto chvíli nepovažujem túto tému za uzavretú, ale za prvý krok som považoval rozhodnutie o zastavení týchto objednávok," zdôraznil. V súvislosti s možným odvolaním šéfa NDS Alana Sitára konštatoval, že nechce konať len na základe indícií alebo neúplných informácií. "Preverujem si aj ďalšie informácie a budem konzekventne konať," avizoval.

Anonymný list adresovaný vedeniu ministerstva dopravy aj viacerým médiám upozorňuje na údajne pochybné rozhodnutia súčasného vedenia NDS v personálnej či obchodnej oblasti. "V prílohe tohto listu Vám prikladáme fotokópie 17 objednávok pána generálneho riaditeľa a jeho kolegov. Jedná sa o akože práce v sume za 309.203 eur, čo je neuveriteľných 9,315 milióna Sk. Všetci, aj Vy si môžete tieto objednávky nájsť na webovej stránke NDS. Sme z toho veľmi rozčarovaní," píše sa v liste.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu