Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Úplatný sudca z Topoľčian dostal 7 rokov

Sudcu uznali vinným z prijímania úplatku a zneužitia právomoci verejného činiteľa Zobraziť galériu (6)
Sudcu uznali vinným z prijímania úplatku a zneužitia právomoci verejného činiteľa

BANSKÁ BYSTRICA - Sedem rokov za branie úplatkov. Takýto verdikt dnes vyriekol Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici nad topoľčianskym sudcom Vlastimilom Valkovičom. Zároveň nesmie 5 rokov vykonávať funkciu sudcu a musí zaplatiť aj peňažný trest vyše 2 tisíc eur.

Samosudca Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici uznal sudcu Vlastimila Valkoviča vinným z prijímania úplatku a zneužitia právomoci verejného činiteľa. Podľa prokurátora mal ešte v rokoch 2003 a 2005 zmierniť trest pre syna 67-ročnej ženy. Neskôr sľúbil, že bude hľadať riešenie, ako odpustiť už znížený trest a v prípade nástupu do výkonu trestu zabezpečí synovi lepšie podmienky. Matka tvrdila, že sudcovi dala v troch prípadoch úplatok po 331 eur. Sudca počas celého procesu korupciu popieral, na vynesenie rozsudku však neprišiel. Rovnako chýbal aj jeho advokát. Pred súdom sa preto za neho vyjadril zastupujúci obhajca. „Dávame odvolanie voči vine, aj výške trestu,“ povedal obhajca Ján Gereg.

Prokurátor sa naopak odvolania vzdal, pretože súd vyhovel všetkým jeho návrhom. „Je zle, keď je skorumpovaný úradník, je veľmi zlé, keď je skorumpovaný policajt, ale je absolútne najhoršie, keď je skorumpovaný sudca,“ povedal po skončení procesu.

Keďže sa ale obžalovaný sudca proti verdiktu odvolal, o jeho vine bude rozhodovať Najvyšší súd. Ten by mal povedať konečný rozsudok.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu