Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kauza Kompa opäť na pretrase: Štátny podnik VV tvrdí, že Remišová účelovo manipuluje

Veronika Remišová
Veronika Remišová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Štátny podnik Vodohospodárska výstavba (VV, š. p.) považuje informácie poslankyne NR SR za OĽaNO Veroniky Remišovej o vyhlásení nového verejného obstarávania kompy Vojka – Kyselica za snahu účelovo dezinformovať a manipulovať verejnosť.

O stanovisku informovala Stela Ištvánfyová, vedúca kancelárie generálneho riaditeľa VV. „Niektorí politici vyhlasujú svoje domnienky ako svätú pravdu bez toho, aby si ich overovali priamo u zdroja. To sa stalo aj v tomto prípade. Považujeme za veľmi nekorektné správanie, hraničiace so snahou pripísať si politické body, aj skutočnosť, že poslankyňa Veronika Remišová podsúva verejnosti nekompletné informácie, ktoré si nemala snahu vo VV ani len overiť,“ uviedla.

Ako dodala, je prejavom dobrej vôle ministerstva životného prostredia a štátneho podniku VV, aby sa odstránili všetky medializované pochybnosti z roku 2015. Sme pred finalizáciou kompletných súťažných podkladov na vyhlásenie nového verejného obstarávania. VV kladie dôraz na čo najtransparentnejšie vysúťaženie novej služby, preto sme súťaž nevyhlásili v predsviatočnom alebo sviatočnom období, kedy by ju nemuseli všetci potenciálni uchádzači zachytiť,“ doplnila Ištvánfyová.

Ako ďalej uviedla, nové vedenie VV sa do tohto času „oboznámilo s aktuálnymi podmienkami zmluvy, s aktuálnymi požiadavkami obyvateľov prepravujúcich sa na kompe a následne pripravilo nové verejné obstarávanie, objednalo štúdiu realizovateľnosti na využitie priepustí pod prívodným kanálom VDG v rkm 4 a zároveň sa už začali práce na zlepšení využívania prednostných pruhov na kompe“. 

„Je nevyhnutné zdôrazniť, že pani poslankyňa Remišová opäť zavádza verejnosť, lebo nové verejné obstarávania, ako aj jeho prípravu, realizuje VV prostredníctvom interných zdrojov, bez súčinnosti Process management, s. r. o.,“ uzavrela s tým, že služby tohto externého poradcu nebudú pri tomto obstarávaní využité. VV nekomentovala závery policajného vyšetrovania.

V kauze kompa polícia nezistila žiadne nezrovnalosti, tvrdí Remišová

Poslankyňa NR SR za OĽaNO Veronika Remišová v stredu na margo vyhlásenia polície, že v kauze kompa polícia nezistila žiadne nezrovnalosti, uviedla, že takýto postup je vo vyšetrovaní politicky citlivých káuz na Slovensku už folklórom. Podľa nej je ťažko uveriteľné, že nejaká, v tom čase schránková firma, si dá vyrobiť dvestotonovú kompu na prevoz áut cez rieku. „Keď bola kompa hotová, po pár dňoch štát vypísal verejné obstarávanie na pätnásťročné prevádzkovanie kompy do Vojky na identickú kompu, ako si dala vyrobiť daná firma. Firma ponúkla najvyššiu možnú cenu a keďže súťažila sama, aj vyhrala,“ uviedla Remišová.

Ako dodala, smutným dodatkom už je len to, že predtým kompu prevádzkoval štátny podnik za 490 670 eur ročne, teraz nás prevádzka kompy v réžii novej firmy stojí okolo dvoch miliónov ročne. „Tento obrovský rozdiel v cene prevádzky kompy sa ničím nedá zdôvodniť. Navyše, štátnu kompu, ktorá premávala na tejto trase, dal štátny podnik kompletne zrepasovať za takmer 200 000 eur pár mesiacov pred vyhlásením nového verejného obstarávania,“ reagovala.

Minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) sľúbil, že vypíše čo najskôr nové verejné obstarávanie. „Žiaľ, verejné obstarávanie doteraz nebolo vyhlásené. Takisto je nedôveryhodné, že ministerstvo životného prostredia uzatvorilo zmluvu na poradenstvo pri verejnom obstarávaní s firmou Process management, teda s tou istou firmou, ktorá robila verejné obstarávanie v kauze kompa,“ dodala Remišová. Zároveň poslankyňa nepovažuje za dobré riešenie, aby si štátny podnik Vodohospodárska výstavba opätovne zazmluvnil poradcu na verejné obstarávanie, ktorý riadil tender a ktorý pre štát a občanov dopadol podľa jej názoru mimoriadne nevýhodne.

Na kauzu okolo kompy vo Vojke poukázal poslanec NR SR za OĽaNO Igor Matovič v novembri 2015. Podľa neho ročné náklady na prevádzku pôvodnej kompy na trase Vojka - Kyselica boli 490 670 eur v roku 2013, keď túto službu poskytoval štátny podnik Slovenský vodohospodársky podnik (SVP). „Náklady sú očistené o zmluvnú cenu a predstavujú tak reálne náklady na prevádzku pôvodnej kompy,“ povedal. 

Viac o téme: Veronika RemišováKauza KompaVodohospodárska výstavba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu